Moja proljeća Nade Žiljak u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.4.2019. 15:41:12
Moja proljeća Nade Žiljak u Muzeju Prigorja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ugledna hrvatska umjetnica, Nada Žiljak izlaže novu seriju slika Moja proljeća, stvaranih IC tehnologijom.



U izložbenom prostoru Muzeja Prigorja sinoć je u nazočnosti mnogobrojnih prijatelja, umjetnika i uglednika, te ljubitelja umjetnosti otvorena izložba naziva Moja proljeća. Nada Žiljak koja je do sad slikala više tamnijim koloritom, poneki bi nekad rekli i sumornim bojama, mnoge je iznenadila lepršavim, veselim proljetnim koloritom, no dosljedna je svom stilu, posebice u novoj infracrvenoj tehnologiji slike u slici, koju je razvio njezin suprug, profesor emeritus Grafičkog fakulteta u Zagrebu inače jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka u grafici, posebice IC tehnologiji.


IC slikarstvo može se stvarati gotovo bilo kojom sikarskom tehnikom, međutim suvremena tehnologija je ta koja čini ovo slikarstvo odmakom od uobičajenog. Naime, umjetnik radi na istoj podlozi dvije slike. Jednu radi bojama koja odbija ljudskom oku vidljiv spektar, a drugu sliku radi bojama koje odbijaju uglavnom infracrveni spektar, te je stoga vidljiva samo infrecrvenoj kameri. Stoga se njene slike gledaju jednako golim oko i IC kamerom. Oko vidi jednu sliku, a potom kamera nešto posve drugačije.  


Zbog uprabe ove tehnologije ugledna je umjetnica riskirala da se više govori o tehnologiji, nego njenoj umjetnosti i umjetničkim dosezima. A tako na to gleda i većina posjetitelja, posebice onih koji se prvi puta susreću s vidljivom i "nevidljivom" slikom, pa sama vizualna poruka slike ovog puta pada u drugi plan. NO, kako je Nada Žiljak, već dugi niz godina dokazana naša slikarica  kojoj je mjesto u samom vrhu hrvatskog slikarstva, svjesno je pustila promatrače njenih djela neka pričaju o čemu hoće, osobito o novoj tehnologiji u slikarstvu, a koja nije novost u drugim granama našega života. 


Ipak ne samo o tehnologiji, nego i o njenom slikarstvu govorila je povjesničarka umjetnosti i predsjednica Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara HULULK) Sanda Stanačev Bajzek, a ravnateljica muzeja Morena Želle pozdravila je mnogobrojne nazočne.


Nakon službenog otvorenja uz prigodni domijenak autorici izložbe, ali i svim nazočnima zapjevale su Ladarice, na iznenađenje i radost svih posjetitelja.


Na kraju, preporuka čitateljima, svakako posjetiti izložbu koja je otvorena do 30. travnja i provjeriti uz pomoć postavljenih IC kamera kako u stvarnosti djeluju te dvostruke slike, ili drugačije rečeno slika u slici.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account