Muzej Prigorja najavljuje zanimljivu izložbu za početak srpnja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.6.2020. 9:58:23
Muzej Prigorja najavljuje zanimljivu izložbu za početak srpnja

Foto: DV Vugrovec

"Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka", naziv je izložbe koje Muzej Prigorja u nastavcima najavljuje od ožujka ove godine zanimljivim napisima.


"Uz izložbu koje Vam sad već s velikom izvjesnošću mogu najaviti za 9. srpnja, preporučam i članak temu dječjih tradicijskih igračaka od neoblikovanog materijala ilustriran zajedničkim radovima odgojiteljice Davorke Obad i generacija djece iz Dječjeg vrtića Sesvete - PV Vugrovec", izjavio nam je PR suradnik muzeja Tomislav Mrčić.

"Tema igračaka, starih i suvremenih gotovo se idealno uklapa u ovo tranzicijsko razdoblje #ostanimoodgovorni, jer djetinjstvo u najvećoj mjeri izaziva toliko potrebne pozitivne emocije. Posebno bi nas radovalo da uspijemo prikupiti dosad nepoznate podatke o vidovečkoj zadruzi za proizvodnju drvenih igračaka, koje su 2009. godine uvrštene na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, istina, kao - zagorske… No, upravo to je prilika da se i Prigorje stavi u kontekst", dopunio je ovaj svojevrsni poziv građanima na izložbu.

DJEČJE TRADICIJSKE IGRAČKE OD NEOBLIKOVANOG MATERIJALA: ZAJEDNIČKI RAD ODGOJITELJICE DAVORKE OBAD I GENERACIJA DJECE IZ DJEČJEG VRTIĆA SESVETE, PODRUČNI VRTIĆ VUGROVEC

Potičući dječju kreativnost i stvaralaštvo, kroz igru i korištenje različitog otpadnog materijala, nastale su ove neobične tradicijske igračke. Zagovarajući načelo održivog razvoja u Dječjem vrtiću Sesvete kao nositelju zelene zastave, igračke su u potpunosti izrađene od otpadnog materijala (različite kartonske i PVC ambalaže, tkanine) tehnikom kaširanja papira i ljepilom za drvo.


Po uzoru na hrvatske tradicionalne drvene igračke djeca su ih obojala osnovnim bojama (crvena, žuta, plava). Na prvi pogled vidljivo je kako prevladava crvena boja, a zanimljivo je kako se u narodu smatralo da ona štiti od uroka. Različiti jednostavni ukrasi iscrtani su bijelom i crnom bojom.


Torbice su djeca „tkala“ trakama tkanine uz pomoć odgajatelja na malim drvenim okvirima. Na ovaj način kod djece je Davorka Obad razvijala svijest o potrebi očuvanja hrvatske baštine i tradicije kao i svijest o korištenju otpadanih materijala kao važnih resursa.

Izbor ovih igračaka naći će se izložen uskoro u Muzeju Prigorja u sklopu najavljene izložbe Zbirka a ne zbrka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account