Otvorena izložba fotografija Jovice Drobnjaka u Muzeju Prigorja: Mrtva priroda - cvijeće.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.7.2021. 11:27:43
Otvorena izložba fotografija Jovice Drobnjaka u Muzeju Prigorja: Mrtva priroda - cvijeće.

Foto: Tomislav Mrčić

Već 35. sezona izložbi u Galeriji Kurija nastavljena je otvorenjem izložbe Mrtva priroda - cvijeće zagrebačkog fotografa Jovice Drobnjaka. 


Ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle, autorica stručne koncepcije i likovnog postava izložbe likovna kritičarka i kustosica Sanda Stanaćev Bajzek i dugogodišnji Jovičin prijatelj i likovni kritičar i kustos, voditelj kultne zagrebačke galerije Forum Feđa Gavrilović, oboje također i članovi Savjeta Galerije Kurija govorili su o stvaralaštvu i virtuoznoj manipulaciji svjetlosti koja karakterizira rad Jovice Drobnjaka.


Na koncu se autor i sam predstavio i u nekoliko rečenica pojasnio ideju o izložbi slika naslikanih ne rukom, već fotoaparatom. Promatrajući hiperrealiste čije slike izgledaju poput fotografija odlučio je obrnuti taj proces i napraviti fotografije koje bi izgledale poput slika. Neke od tih fotografija nastajale su i nakon desetak sati studioznog rada, kao na primjer triptih pod nazivom Tulipani. Ništa na njima nije obrađivao računalnim alatima već je minuciozno podešavao svjetlo i sjenu da bi došao do konačnog rezultata.


Koliko je u tome uspio prosudite sami i pogledajte izložbu u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja koja je otvorena do 23. srpnja.


Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.


Autor teksta: Tomislav Mrčić, PR Muzeja Pirgorja


Video: Dalibor Platenik

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account