Otvorena izložba Memories Jane Maneeve Čuposke

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.11.2017. 10:16:47
Otvorena izložba Memories Jane Maneeve Čuposke

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vrlo upečatljiva izložba makedonske slikarice Jane Maneeve Čuposke otvorena je u petak navečer u  izloženom prostoru sesvetskog Muzeja Prigorja.


U nazočnosti atašea za kulturu Veleposlanstva Republike Makedonije Mačea Kačurovskog, predstavnika makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj i drugih štovatelja umjetosti, nazočne je uvodno pozdravila ravnateljica muzeja Morena Žellé izrazivši veliko zadovoljstvo dolaskom ove izuzetne umjetnice u Sesvete. 


Jana je ujedno i umjetnica i znanstvenica na području umjetnosti, posebice likovne, ali i multimedijske. Doktorica je znanosti, profesorica i dekanica Fakulteta umjetnosti i dizajna u Skoplju. 


O ovoj izložbi koja nije prva njena izložba u našoj zemlji, govorila je povjesničarka umjetnosti Sanda Stanačev Bajzek, predsjednica Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičra (HULULK) koja je i potaknula postavljanje ove izložbe u sesvetskom muzeju, istaknuvši pri tom da  je Jana vrlo logičan nastavak započete "Feminologije", svojevrsnog serijala "ženskih" izložbi na mnogim zagrebačkom mjestima u organizaciji HULULK-a, ali istvoremeno to može vrijediti i za sesvetski muzej koji je zadnje vrijeme gotovo ustoličio seriju izložbi žena umjetnica.


„Svojim radom Jana Maneva Čuposka istražuje procese umjetničkog stvaranja kao osobit način transponiranja umjetničkih i neumjetničkih iskustava, materijala i postupaka u umjetničku praksu, spajajući vlastiti crtež kao umjetničko djelo s amaterskim fotografijama, ready made predmetima, ilustrirajući na taj način društvene pojave, krizu kulturnog i nacionalnog identiteta, redefinirajući i sam pojam umjetničkog djela. Taj interdiciplinaran pristup umjetničkom stvaranju jedno je od glavnih obilježja uradaka kojima se autorica predstavlja izložbom u Zagrebu – „portretnim sjećanjima“ koja su suvremen i aktualan likovni izričaj u kojem ona spaja osobnu i opću memoriju, mitologiju i prošlost.“, rekla je kuratorica Feminologije, ali i ove izložbe Sanda Stanačev Bajzek.


Izložbu je otvorila izaslanica gradonačelnika Milana Bandića, Cvijeta Dvijak. 


"Do ove izložbe je došlo vrlo jednostavno. Sanda me pozvala i ja sam došla. Ovdje predstavljam Republiku Makedoniju, treća je moja izložba u Hrvatskoj koju priređujemo uz potporu Republike Makedonije Ministarstva kulture, Veleposlanstva moje zemlje u Zagrebu, društva Makedonaca u Hrvatskoj i Grada Zagreba", rekla nam je gošća prigodom svečanog otvorenja.


Ova multimedijska izložba koju je uz umjetnicu i Sandu postavljao i Enco (Josip Kovačević za one koji ga ne poznaju), zbog čega smo svoj troje i fotografirali, ostaje otvorena do 20. studenog i može se razgledati radnim danom od 10 do 19 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account