Otvorena izložba o zagrebačkim tramvajcima koji su završili u Jasenovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.6.2018. 17:56:45
Otvorena izložba o zagrebačkim tramvajcima koji su završili u Jasenovcu

Foto: HRT

Povodom dana antifašističke borbe koji se obilježava u petak, ispred gradske uprave danas je otvorena izložba "Zagrebački tramvajci u koncentracijskom logoru Jasenovac". Riječ je o izložbi koja govori o bivšim djelatnicima ZET-a stradalima u jasenovačkim logorima.



Spomenuta izložba nastala je po istoimenoj knjizi napisanoj 2014. a u kojoj su prikupljeni podaci o hapšenju radnika i njihovom odvođenju u logore popraćene fotografijama i dokumentima o hapšenjima. Nakon toga došli smo do ideje da napravimo i izložbu naglasio je autor izložbe i visi kustos spomen područja Jasenovac Đorđe Mihovilović.  Tako smo  u određenom trenutku stupili u kontakt s gradom Zagrebom i ZET-om gdje se i danas čuva građa iz tog međuratnog perioda,  tako da smo na poprilično lak način došli do brojnih dokumenata što je 2014. rezultiralo objavljivanjem knjige, a evo sada u povodu Dana obilježavanja antifašističke borbe vidimo i izložbu na tu temu, objasnio je Mihovilović. 


Otvorenju spomenute izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić prilikom čega je istaknuo kako je važno prisjetiti se svih žrtava fašizma jer bez njih ne bi bilo ni Hrvatske. Da nije bilo hrvatskog antifašizma koji je pridonio antifašističkoj Europi mi danas doista ne bismo imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku, zaključio je Bandić. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.12.2022. 13:21:53

Create Account