Priča o nastajanju jednog genija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.1.2018. 9:49:42
Priča o nastajanju jednog genija

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu do 11. ožujka posjetitelji imaju priliku uživati u djelima iznimnog umjetnika, slikara Vlahe Bukovca. 


Priča o nastajanju jednog genija predstavljena je u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Izložba Vlaho Bukovac - Pariško razdoblje prvi je i iznimno značajan dio priče o jednom od najznačajnijih hrvatskih slikara. Priča je to o fazi života u kojoj Bukovac razvija svoje slikarsko umijeće studijem u Parizu. 22 su mu godine, a pred njim su djela velikih umjetnika. Upoznaje impresioniste, izlaže na znamenitom pariškom salonu, postaje dijelom tog svijeta...  


Dijelovi te priče ovdje su prikupljeni iz mnogih izvora i predstavljeni su kao impresivna cjelina. Izložba predstavlja parišku fazu Vlahe Bukovca, dakle od 1877. do 1893. koliko se školovao i živio u Parizu. Međutim na izložbi smo krenuli još i ranije, pa predstavljamo i njegove ranije radove, njegove same početke od 11 godine... U samom pariškom razdoblju predstavljaju se i njegovi povratci u domovinu. Portreti i kompozicije koje je radio u Dubrovniku, Zadru i Splitu gdje također ostavlja tragove pri svakim povratku. Posebno je obrađen i pejzažni opus. Znamo da je Bukovac poznat kao portretist i autor velikih kompozicija, a ti pejzaži uvijek ostaju negdje sa strane. Puno ih je radio za sebe i kao studije za veće kompozicije. Predstavljamo također remekdjela pariškog perioda koja su okupljena na jednom mjestu. Dakle velika salonska djela koja su bila izložena na pariškim salonima,  kaže o izložbi Lucija Vuković, autorica koncepcije izložbe iz Kuće Bukovac u Cavtatu. 


Na ovoj izložbi posjetitelji imaju priliku upoznati velik broj remek djela velikog Vlahe Bukovca. U stvaranju ove impresivne cjeline sudjelovali su stručnjaci iz kuće Bukovac u njegovu rodnom Cavtatu, iz Splita, Beograda, ali i iz Velike Britanije i Amerike. Jedna od njih je Rachel Rossner, povjesničarka umjetnosti,

University of Chicago koja Bukovca svrstava uz bok najboljih slikara svoga vremena, kraja 19. stoljeća. Iz mog konteksta on predstavlja jednu novost jer mi za njega nismo znali i onda je to veliki izazov. 


Na izložbi se mogu vidjeti velike kompozicije koje ranije nisu viđene u Hrvatskoj, kao što su Isus prijatelj malenih koji dolazi iz Tomislavgrada ili djela iz britanskih muzeja, ali i neka manje poznata djela koja su dobila priliku biti izložena na ovoj izložbi. Materijala je mnogo, a nakon pariške priče publiku Klovićevih dvora očekuju nove izložbe istog autora iz nekog drugog prostora  i vremena, ali uz jednaku količinu ljepote slikarskog talenta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account