Primus opus četvoro mladih kipara otvoren sinoć u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.9.2021. 7:45:44
Primus opus četvoro mladih kipara otvoren sinoć u Muzeju Prigorja

Foto: Sesvete danas

Hrvoje Glavan, Petar Koši, Lucijan Kujundžić i Ema Zavacki nova je generacija sesvetskih iznimnih umjetnika.



Prva zajednička izložba četvoro mladih, netom diplomiranih sesvetskih kipara otvorena je sinoć (28. rujna) na prostoru ispred Muzeja Prigorja, dok je izložba postavljena u izložbenom prostoru muzeja, no zbog epidemioloških uvjeta istodobno je moguć boravak samo 12 osoba u tom prostoru. 


A nazočnih na otvorenju bilo je daleko više od tog broja. Zapravo, ne sjećamo se točno kad je neka izložba u Sesvetama pobudila toliko zanimanje i kada se u redu čekalo na ulazak u muzejski prostor. Dakako, mnogi su došli dati poticaj ovim krasnim mladim ljudima na početku svoje, uvjereni smo, velike umjetničke karijere, pa stoga zapamtimo njihova imena i budimo ponosni što su naši sugrađani, jer sutra će, a zašto ne vjerovati u to, biti veliki hrvatski i svjetski umjetnici.


"Zamolila bi ih da nam dopuste da u njima vidimo ljude koji će promijeniti svijet", rekla je na otvorenju izložbe ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle.


"Ovi mladi ljudi, autori djela na ovoj izložbi sigurno su pokretači nove umjetničke scene Sesveta", istaknula je na otvorenju autorica pregovora kataloga i organizatorica izložbe Sanda Stanaćev Bajzek, dodajući kako će svojom iznimnom kvalitetom snažno utjecati na umjetničku scenu Zagreba i cijele Hrvatske.


"Možemo bit ponosni da u našim Sesvetama imamo ove ljude, jednu ovakvu mladu generaciju umjetnika koji će biti nosioci kulture Sesveta, Zagreba i Hrvatske u cjelini", apostrofirao je kustos Muzeja Prigorja, akademski slikar Toislav Dilber.


Primus opus naziv je izložbe radova četvero navedenih umjetnika što podsjeća na latinski izričaj (opus primum) kojeg bismo preveli kao "prvi zadatak", a koja se može razgledati do 15. listopada.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account