Šezdesete stigle u Muzej za umjetnost i obrt

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.4.2018. 11:46:04
Šezdesete stigle u Muzej za umjetnost i obrt

Foto: HRT

Otvorena je izložba 'Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost' koja u čak 18 dionica nastoji se dati uvid u ključno razdoblje hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine, putem artefakata i dokumenata s najrazličitijih područja svakodnevnog života.



Na samom ulazu 'fićo' kao predmet želja i statusni simbol s kojim se išlo u Trst po traperice i šuškavce, ali i baki na selo - time počinje sjajno putovanje kroz život tog važnog desetljeća predstavljeno s više od tisuću artefakata.

Htjeli smo pokazati što je Hrvatska u to vrijeme bila, što je značila, koje su ideje tada nikle jer to je prije svega bilo doba maksimalnog optimizma. Imali smo gospodarski bum, no to ne znači da nije postojao i Goli otok, da nije bilo i verbalnog delikta, ali je upravo Hrvatska pokazala da se može misliti drugačije,  kaže autor koncepta izložbe Zvonko Maković.

Šezdesete mijenjaju društvenu paradigmu: od seksualne revolucije, preko sukoba generacija, do duge kose i traperica - sve se mijenja,  napominje ravnatelj MUO-a i kustos izložbe Miroslav Gašparović.

Nastaju tada velika likovna umjetnička djela, zlatno je to doba filma, Zagrebačke škole crtanog filma i Vukotićevog Oskara, kao i kazališnog buma. Središnja točka je pojava Teatra ITD koji je tada ostvario zapravo jednu od zlatnih faza, ne samo svoga razdoblja, nego općenito hrvatskog kazališta u 20. stoljeću,  ističe autorica dionice 'Kazalište 60-ih' Ana Lederer.

Tadašnja mlada Televizija Zagreb bila je mjesto opće fascinacije - i ljudi koji su je stvarali i publike. U tom je desetljeću nastala arhitektura današnjeg HRT-a i dobili smo ovaj oblik ustroja koji imamo i danas,  podsjeća autorica dionice 'Radio i televizija 60' Nada Zgrabljić Rotar.

A od danas bilo da ste svjedok vremena ili mnogo mlađi, čari šezdesetih otkriva vam izložba Muzeja za umjetnost i obrt koja ostaje otvorena do rujna.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2021. 16:45:48

Create Account