"Slikarski dnevnik" Mihaele Rašice u Knjižnici Dubec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.3.2021. 14:04:34
"Slikarski dnevnik" Mihaele Rašice u Knjižnici Dubec

Foto: Mihaela Rašica

U Knjižnici Dubec postavljena  je izložba slika mlade slikarice Mihaele Rašice "Slikarski dnevnik".



Nagrađivana studentica ALU iz Zagreba Mihalela Rašica izložila je svoje radove u prostoru Knjižnice Dubec. U tome joj je pomogao njen profesor s akademije Ante Rašič koji je napravio katalog i plakat izložbe, koju građani mogu razgledati u radno vrijeme knjižnice.


"Ovdje postavljene slike i crteži nastajali su u različito vrijeme i pod različitim okolnostima, međutim povezuje ih zajednički dnevnički karakter. S obzirom da su izloženi u relativno malenom, ali živom i nastanjenom prostoru knjižnice, većinom se radi o radovima manjih i srednjih formata. Među njima je najviše autoportreta od kojih je dio nastajao u uskom vremenskom periodu, gotovo svakodnevno. 


Navika slikanja svog lika postala mi je zanimljiva jer omogućuje bilježenje manjih i većih promjena bez da se, uvjetno rečeno, motiv mijenja. Na prizorima statičnih likova izmjenjuju se različiti načini slikanja, različite pojave u prostoru uokolo ili pak različite izvanjske okolnosti poput fizičkih promjena ili prolaska vremena (Autoportret s novom frizurom, Autoportret s aktom, Siječanjski autoportret). Osim autoportreta, pojavljuju se i intimistički portreti i interijeri, a za stolom u čitaonici dostupan je i sketchbook kao slikarski dnevnik u punom smislu riječi, prepun dovršenih i nedovršenih, uspjelih i neuspjelih radova i skica sa zabilježenim datumima i raznim lokacijama nastanka.


Kao studentici, svidio mi se upravo takav jedan postav koji nema stroge okvire teme, motiva i vremena kako bi bio što vjerniji prirodi stvaralačkog procesa. Ovdje postavljene slike i crteži pod zajedničkim nazivom Slikarski dnevnik presjek su mog dosadašnjeg studentskog istraživanja i nastojanja.


Podatci o autorici: 


Mihaela Rašica rođena je 20.10.1997. u Dubrovniku gdje je završila osnovnu školu Lapad i Opću gimnaziju Dubrovnik. Trenutno je na prvoj godini diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek Likovne kulture, smjer- slikarstvo. Dobitnica je pohvale ALU za uspješan rad u akademskoj godini 2017./2018. i pohvale magna cum laude iz latinske klasifikacije za prvostupnike u akademskoj godini 2019./2020.

Do sada je objavila jednu autorsku zbirku poezije Strune i Stihije (2020.) te nekoliko tekstova u književno-umjetničkim časopisima, sudjelovala s autorskim filmskim uradcima na filmskim festivalima te izlagala na nekoliko skupnih izložbi u Zagrebu, Rijeci i Osijeku". (Tekst preuzet s weba Knjižnice grada Zagreba)


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account