Slikarstvo Dijane Nazor u infra crvenom području

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.11.2018. 17:45:01
Slikarstvo Dijane Nazor u infra crvenom području

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Razotkrivanje anđela naziv je izložbe slika Dijane Nazor  stvorenih infracrvenom  tehnologijom, otvorene u utorak navečer u Muzeju Prigorja.



Možemo li istovremeno biti na dva različita mjesta?  Mnogi će odlučno reći – ne, jer se to kosi sa zakonima fizike. Tu su u pravu. A mogu li dvije slike biti naslikane na jednoj te istoj podlozi, te istovremeno biti vidljive i jedna i druga. Mnogi će ponovo reći – ne i bit će u krivu.  Naime, s modernom infracrvenom tehnologijom, to je postalo moguće. I nebiste vjerovali, tu su slikarsku tehniku svojedobno izumili Hrvati. 


Tko voli čitati, nekoliko redaka tome posvetit  ćemo u posljednjih par redaka. Važniji nam je ipak događaj i umjetnica s otvorenja izložbe. Dijana Nazor predstavila se s tridesetak slika različitih formata, ustvari s dvostruko više, jer, na svakoj podlozi su dva različita rada.  


Ova je izložba jedinstvena po tome i kao takva održana je po prvi puta do sada u Sesvetama.  Uvođenjem te nove tehnologije i sama riskira da se u medijima daleko više govori upravo o samoj tehnologiji, negoli  o njenoj umjetnosti.  


Trik je u tome da se jedna slika naslika, laički bismo rekli, klasičnim bojama koje naše oko može vidjeti, a druga prigmentima koji reflektiraju jedino u infracrvenom području. Stoga se  ta slika može vidjeti jedino pomoću infracrvene kamere, kakve su bile postavljene i prilikom otvorenja, kako bi posjetitelji  mogli doživjeti obje slike na jednoj te istoj podlozi. Tako ste jedan motiv slike mogli gledati prostim okom, a zatim biste pogledom kroz kameru vidjeli nešto sasvim drugo. Naravno da infracrveni spektar mi kroz kameru doživljavamo kao crno – bijelu sliku odnosno tzv. „noćnu” sliku.  A i sama slikarica je bila odjevena u haljinu s infrared otiskom. 


„Vjerujem da će ova tehnologija slikarstva vrlo brzo zaokupiti pozornost mnogih ljubitelja umjetnosti i kolekcionara, a za sada možda još ne možemo ni pojmiti kako će se i u kom pravcu taj novi slikarsko – tehnološki pravac razvijati. Očekujem da će i vrlo brzo mnoge nove generacije mobitela imati uz klasičnu i IC tehnologiju kroz koju će se moći u budućnosti mnogo toga vidjeti, gledati i sagledati”, izjavila nam je autorica ove sesvetske praizložbe IC tehnologije. 


S razvojem IC područja u grafici u našoj je zemlji započeo još devedesetih godina profesor na Grafičkom fakultetu u Zagrebu Vilko Žiljak, po rođenju Zelinčan koji je svoju rodnu kuću pretvorio u galeriju. Javnosti je postao poznat kao „otac Kune”, dakle čovjek koji ju je našu novčanicu prvo vizualno izradio, a kasnije s razvojem tehnologije  u nju ugradio i dodatnu zaštitu protiv krivotvorenja.  


Istraživanjima danas profesora emeritussa Žiljka i razvojem tehnologije dvije slike u jednoj i njegova supruga, akademska slikarica Nada koja je također sa svojim suprugom nazočila sinoćnjem otvorenju, krenula u stvaranje infrared slikarstva, te kao prva u svijetu počela stvarati slike IC tehnologijom, po čemu su Žiljki danas poznati u svijetu.  I njihova kći Jana ide istim putem i danas je profesorica na Grafičkom fakultetu, te djeluje također na IC području grafike. Povremeno i sama priređuje svoje izložbe slika stvorenih, naravno, u nama nevidljivom području spektra od oko 1000 nm.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account