U Muzej Prigorja stigao je Miocen

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.5.2019. 10:15:32
U Muzej Prigorja stigao je Miocen

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Hrvatski prirodoslovni muzej iz Zagreba je prema sporazumu o suradnji s Muzejom Prigorja, u toj sesvetskoj instituciji postavio izložbu Miocen sjeverne Hrvatske, od blata do zlata.



Miocen je geološko razdoblje tercijara. Počelo prije 23,7 mil. godina, a trajalo je oko 17 mil. godina. U tom je razdoblju došlo do jake alpske orogeneze te je stvoren Paratetis, epikontinetalno more koje je pokrivalo prostor današnje Panonske, Vlaške i Prikaspijske nizine. U kasnijim razdobljima od Paratetisa su nastala mnogobrojna jezera i nizine, primjerice Panonsko jezero čija je voda bila slatka, a slojevi slane vode Panonskog mora i rečene slatke dobro su vidljivi na slojevima pješčanika i vapnenaca.


U to vrijeme na ovim prostorima buja život mekušaca a pojedini foliti tadašnjih vrsta nađenih na ovim našim prostorima jedinstveni su u svijetu. 


O tome govori u utorak na večer otvorena izložba u o kojoj su govorili ravnateljica prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović, te osobito suautorica izložbe Sanja Japundžić. Uvodnu riječ imala je ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle, a izložbu je otvorio predsjednik Vijeća g.č. Sesvete Stjepan Kezerić. 


Kroz izložbu je potom vrlo zanimljivo i duhovito vodio drugi suautor izložbe Davor Vrsaljko koji je dodao da je značajno nalazište fosila, otisaka i školjki na području Gornje i Donje Planine.


Ravnateljica Morena Želle izrazila je želju za proširenjem suradnje s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u smislu detaljnijeg istraživanja područja Prigorja iz doba Miocena, a što bi trebalo rezultirati stalnim postavom sesvetskog muzeja, za što će kod nadležnih institucija i nadalje pokušavati dobiti sredstva za tu namjenu. 


Ovu vrlo zanimljivu i posebno poučnu izložbu koja će biti otvorena sve do 14. srpnja, vjerujemo da će razgledati mnogi Sesvećani, a osobito učenici viših razreda sesvetskih osnovnih škola kao  naši srednjoškolci.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account