U Muzeju Prigorja sinoć otvoren Dijalog u mozaicima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.10.2017. 12:19:27
U Muzeju Prigorja sinoć otvoren Dijalog u mozaicima

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ako je suditi po umjetnosti, posebice u slikarstvu ili preciznije rečeno u mozaicima, kao dijelu slikarstva, dijalog Hrvatske i Srbije ne samo da je moguć, nego se suprotne (mozaične) strane izvrsno nadopunjuju. 


Umjetnost je često izvrstan putokaz kamo bi bilo dobro da ljudska noga kroči, kojim pravcem krenuti, jer umjetnost pršti emocijama, u velikoj većini onim najpozitivnijim. Stoga ne bi bilo zgorega ponekad se ugledati na ono što nam umjetnici žele poručiti i barem na trenutak pogledati na svijet oko sebe njihovim očima.


Ukoliko se složimo s ovom konstatacijom možemo jasnije shvatiti koncepciju izložbe sinoć otvorene u izložbenom prostoru Muzeja Prigorja.  Izložba naziva 

Mozaici u dijalogu  kojom Muzej Prigorja sesvetskoj i zagrebačkoj publici predstavlja djela dvoje autora koji pripadaju samome vrhu suvremenog mozaičkog stvaralaštva u dvjema susjednim zemljama – Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, ponudila je dvije sasvim suprotne mozaične tehnike.


Tako je svoje radove na temu paške čipke predstavio Matko Kezele, inače naš vrsni restaurator i slikar, a Snežana Jovčić Oldja izložila je mozaike tematski vezane uz baštinu svog prostora. 

Snežana Jovčić Oldja završila je doktorski umjetnički studij slikarstva i docent je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na predmetu zidno slikarstvo – mozaik, a Matko Kezele iz Rijeke diplomirao je u Spilimbergu, Italija, na "Scuola mosaicisti del Friuli", a s udrugom A.na.nas. iz Rijeke utemeljio je Biennale mozaika Rijeka.


Matko je svoje izložene mozaike izradio u tehnici lijepljenja malih kockica slavnih Murano stakalca  na podlogu, dok je Snežana vjerna prirodnom kamenu s tehnikom malih precizno obrađenih kamenih kockica likovno "otisnutih" preko prenosnika – platna u betonski okvir odnosno na betonsku podlogu.


Umjetnike i sve nazočne pozdravila je ravnateljica muzeja Morena Žellé ističući kako danas u prostoru slikarstva djeluje izuzetno malo umjetnika koji se bave mozaicima. "Tome ne se čudim, jer riječ je o tehnici koja zahtijeva izuzetno strpljenje i preciznost, a to očito nije u skladu s današnjim užurbanim vremenom. I Snežana i Matko svojim radom dokazuju da je suvremeni mozaik nešto što je oslobođeno nekog povijesnog tereta dekorativnosti, da je to vrhunska likovna umjetnost, slikarstvo koje je autonomno i cjelovito", rekla je Žellé. 


Matko i Snežana susreli su se na jednoj izložbi u Beogradu gdje je započela suradnja ovo dvoje umjetnika, a ova zajednička sigurno nije i posljednja. 


"Izuzetno sam uzbuđena i sretna što je došlo do realizacije ove izložbe o kojoj već mjesecima razgovaramo i zahvalila bih svima na trudu i velikom profesionalizmu kojeg, priznajem, rijetko susrećem. Zahvaljujem i Matku na suradnji i vjerujem da ćemo ju nastaviti organizacijom zajedničke izložbe u Beogradu", rekla je Snežana Jovčić Oldja.


"Drago mi je da smo i Snežana i ja tako brzo i neposredno ostvarili kontakt, da se razumijemo i uvažavamo, s njom je jako ugodno surađivati. Zahvaljujem i Ministarstvu kulture RH na potpori kao i općini Kostrena odakle ja potiće, na potpori, kao i gradu Pančevu", nadovezao se na Snežanine riječi Matko Kezele.


Izložbu je otvorio izaslanik gradonačelnika Milana Bandića, Stjepan Kezerić, predsjednik vijeća Sesveta. "Izuzetno mi je drago što je ova izložba otvorena tu kod nas u Sesvetama, žao mi je što nema više posjetitelja, no vjerujem da će kroz naredno vrijeme mnogi doći i razgledati ovu izuzetnu izložbu na kojoj čestitam ravnateljici, kao i umjetnicima na ovim izuzetnim radovima", rekao je Kezerić.


Na izložbi je nazočila i predstavnica za kulturu veleposlanstva Republike Srbije u Zagrebu, Ksenija Đukić. 


Ova međunarodna izložba otvorena je za javnost do 30. listopada svakim radnim danom od 10 do 19 sati. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account