"Zapisano u genima" izloženo u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.11.2019. 10:47:42
"Zapisano u genima" izloženo u Muzeju Prigorja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec/ na fotografiji s lijeva: Nada Žiljak, Lejla MIchaeli i Lacija Labaš

Četiri samostalne izložbe iz istog ciklusa Zapisano u genima objedinjene otvorene su sinoć u Muzeju Prigorja.



Radi se o iznimnim i do sad široj javnosti nepoznatim slikama slavnih umjetnika, jer se nalaze u obiteljskim kolekcijama i do sad nisu izlagani javnosti.


Slavni slikari Ivo Friščić, Albert Kinert, Rudolf Labaš i kipar Valerije Michieli zadužili su hrvatsku umjetničku baštinu, a njihova djeca, također umjetnici nastavak su njihove umjetničke genetike. 


Upravo u tom smislu bio je i zamišljen ciklus Zapisano u genima kao kompariranje kroz izravno  izlagačko sučeljavanje poznatih likovnih obiteljskih parova, očeva umjetnika i njihove djece koja se bave istovjetnom umjetničkom granom. 


 Kroz samostalne izložbe organizator ciklusa Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK), predstavila je četiri umjetnička para, objedinjujući ih ovom zajedničkom izložbom. Prilika je to bila da posve drugom trajnijom disciplinom, a to je umjetnička, odgovorimo sve popularnijoj  znanstvenoj disciplini kao što je genetika, koja  za sve „krivi“ naše gene. Jer  ona kaže: talent je zapisan u genima. 


Izložbe je ujedno i prilika nove valorizacije i aktualizacije umjetničkih osobnosti koje ne smiju biti zaboravljene i koje pokazuju da istinske umjetničke vrijednosti ne jenjavaju i da neminovno žive u stvaralaštvu, u genima vlastite djece.


Djela naših iznimnih hrvatskih umjetnika, slikara Ive Friščića, Alberta Kinerta, Rudolfa Labaša i kipara Valerija Michielia osobno su odabrale njihove kćeri, odnosno sin, jer se i nalaze u njihovim privatnim kolekcijama i rijetko se imaju prilike vidjeti. 


Kvalitetom, nimalo na zaostajući za njima Danko Friščić, Nada Žiljak, Lucia Labaš i Leila Michieli uspješno likovno odgovaraju na ovaj roditeljski „izazov“.


Izložbu koju je postavila i o njoj govorila kustisica Sanda Stanačev Bajzek otvorila je izaslanica gradonačelnika Cvijeta Grijak u nazočnosti dopredsjednika VGČ Sesvete Dražena Markote i ravnateljice muzeja Morene Želle.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account