Dodijeljene nagrade na VI. Bobijevim danima smijeha

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.10.2017. 21:38:08
Dodijeljene nagrade na VI. Bobijevim danima smijeha

Foto:

Najbolja predstava u cjelini VI. Bobijevih dana smijeha je "Revizor" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, a još tri ravnopravne nagrade "za najveće prikazane domete", među 11 predstava u službenome programu, dobili su glumice Ankica Dobrić i Jasna Ančić te glumac Jakov Gavran.


Organizator festivala je Glumačka družina "Histrioni", a nagrade su u nedjelju navečer u Histrionskom domu dobitnicima dodijelili Zlatko Vitez i obitelj Marotti.


Ocjenjivački sud u kojem su bili kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac ocijenio je da je Komedija predstavom "Revizor" ostvarila iznimno duhovitu verziju klasika, primjerenu suvremenoj publici zahvaljujući brzom, precizno vođenom ritmu predstave i vrlo inventivnim rješenjima redatelja i svih njegovih suradnika kao i izvanrednoj igri čitavog vrsnog glumačkog ansambla.


Nagrada za ulogu Marije u "Gastarbajterskom Božiću" Mate Matišića u režiji Zorana Mužića i izvedbi "Histriona" dodijeljena je Ankici Dobrić koja je, obrazlaže ocjenjivački sud, silnom unutrašnjom snagom vrlo nijansirano uspijela prikazati promjene koje tu protagonisticu iz pozicije žrtve patrijarhalnih shvaćanja vode do praga kasne ljubavi što joj omogućuje pronalaženje ranije nedostupnih životnih vrijednosti i potpuno ostvarenje kao potpunog ljudskog bića.


Za ulogu supruge Gillian u predstavi HNK Zadar "Ostavljam te", prema Edwardu Albeeju u režiji Matjaža Latina, nagrađena je Jasna Ančić jer je "na izvanredno dojmljiv način" uobličila sva različita lica žene koja u trenutku kada je muž želi ostaviti iza maske nesuprotstavljanja i podčinjenosti aktivira svu snagu ženstvenosti i ženskih strategija baziranih na dovitljivosti i inteligenciji koju prikriva tobožnjom naivnošću.


Za ulogu gimnazijskog profesora Mateja, koji želi da ga za prijemni ispit iz glume na akademiji pripremi veliki glumac na zalazu karijere i time pokreće kompleksnu intrigu uz složen prikaz bitnih elemenata stvaranja teatra u predstavi "Zaboravi Hollywood" Mira Gavrana u režiji Miroslava Međimorca i izvedbi "Teatra Gavran" nagrađen je Jakov Gavran jer je sugestivno oblikovao to lice postupnim otkrivanjem njegovih velikih glumačkih sposobnosti, otkrivajući da je iskazana želja za učenjem tek prikrivanje namjere ostvarenja nekih drugih, znatno dramatičnijih ciljeva.


"Histrioni" Festival komedije "Bobijevi dani smijeha" organiziraju u spomen na velikana hrvatskog glumišta Josipa Bobija Marottija koji je na njihovoj pozornici odigrao i svoju posljednju ulogu Gazde Iveka u predstavi Zagrebački orkestar prema Jeanu Anouilhu.


U "Histrionu" je redovito nastupao još od 1986. pa je to postala njegova druga kazališna kuća nakon Dramskog kazališta Gavella kojem je 1953. bio jedan od utemeljitelja i stalni član ansambla sve do umirovljenja.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.3.2024. 14:01:29

Create Account