Jedanaest predstava na 32. Gavellinim večerima

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 4.10.2017. 10:11:46
Jedanaest predstava na 32. Gavellinim večerima

Foto: Wikipedia

Festival najboljih hrvatskih i regionalnih kazališnih ostvarenja 32. Gavelline večeri ove će se godine održati od 11. do 21. listopada a predstavit će zagrebačkoj publici jedanaest predstava koje na upečatljiv, uzbudljiv i umjetnički relevantan način odgovaraju na stvarnost u koju smo uronjeni, pružajući užitak gledanja i obraćajući se publici kao suautoru kazališnog čina.


Festival koji tradicionalno gledateljima nudi najbolja ostvarenja dramske produkcije hrvatskih kazališnih kuća u protekloj sezoni, obogaćena s nekoliko vrhunaca repertoara teatara iz susjednih država, ove godine donosi devet domaćih te po jednu predstavu iz Slovenije i Srbije, a otvorit će ga u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli u srijedu 11. listopada Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku s predstavom "Ljepotica iz Leenanea" Martina McDonagha u režiji Dražena Ferenčine.

Tijekom jedanaest festivalskih večeri zagrebačkoj će se publici u kazalištu u Frankopanskoj, na sceni Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) te Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb, uz zagrebačka, predstaviti i kazališta iz Rijeke, Splita i Virovitice čija su dominantna obilježja, po riječima programskog vijeća, dominacija suvremenog dramskog pisma, dinamičnog i polemičnog, vitalnog i angažiranog.


Odabrane predstave nastale prema tekstovima ovovremenih dramskih i proznih pisaca te filmskih autora, odišu kreativnom svježinom, a ponekad i provokativnošću kao posljedicom zagledanosti u naše "sada i ovdje", te potiču redatelje na maštovit dijalog s predloškom, ali i posvećeno slušanje onoga što nam današnji pisac želi reći, ispričati, pokazati, ističu izvršna producentica Sonja Kovačić, glumac Hrvoje Klobučar i ravnatelj Gavelle Boris Svrtan u obrazloženju ovogodišnje selekcije.

Na 32. "Gavellinim večerima" tako su s nama Mate Matišić, Olga Dimitrijević, Martin McDonagh, David Paquet, Kristian Novak, Tomislav Zajec, Ante Tomić i Rajko Grlić, kao i Anica Tomić i Jelena Kovačić te Filip Šovagović, koji su svoje pismo utkali u autorske projekte iznimnih vrijednosti, dodaju.

Posljedično, nadahnuta glumačka igra karakteristika je odabranih naslova, što izvođača nerijetko usmjeravaju k organskom pristupu kao mogućnosti stvaranja iskrenog, za uvijek nova upisivanja otvorenog dijaloga glumca i gledatelja.

Predstava "Ljepotica iz Leenanea" HNK-a Šibenik najavljena je kao vješto ispredena priča, puna iznenađenja i neočekivanih obrata i zaokreta, u čijem je središtu duet majka-kći.


U četvrtak 12. listopada u programu Gavellinih večeri gostuje Teatar &TD s predstavom "Magic Evening" Anice Tomić i Jelene Kovačić, a dan kasnije, u petak 13. listopada domaćin GDK Gavella izvest će na Sceni 121 svoju predstavu "Tesla Anonimous", autora teksta i redatelja Filipa Šovagovića, koja pokušava rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad Nikole Tesle. Predstavu je kritika opisala kao "sinesteziju glasova, igre svjetla i tame, glumačkih tijela, pokreta, glazbe, tišine i dramske napetosti".

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka predstavit će se zagrebačkoj publici u subotu 14. listopada s Moliereovim "Mizantropom" u režiji Igora Vuka Torbice, predstavom koja tragičnu figuru Alcestea, koji zbog neobuzdane pravdoljubivosti i urođene strasti da govori istinu na kraju biva napušten od svih i izopćen iz društva, promatra pitajući se: nije li moguće da je Alcesteova priroda samo jedna autentičnija, originalnija i interesantnija maska od svih mogućih maski onog ili ovog našeg vremena?

U nedjelju 15. listopada u sklopu 32. Gavellinih večeri igrat će "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih koju je po nagrađivanu romanu Kristiana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca režirala Dora Ruždjak Podolski. Predstava igra u matičnom kazalištu.

Beogradski Atelje 212 gostovat će na festivalu u ponedjeljak, 16. listopada s predstavom "Moja ti" Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis, koja se bavi problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije.

Slijedi, u utorak 17. listopada predstava "Ustav Republike Hrvatske", kazališna inačica istoimenog vrlo popularnog filma Rajka Grlića u dramaturškoj adaptaciji Željke Udovičić Pleština i režiji Vinka Brešana nastala u produkciji zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh.


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u programu gostuje s predstavom "Ljudi od voska" po dramskom predlošku Mate Matišića i u režiji Janusza Kice, koja igra na pozornici HNK-a Zagreb u srijedu 18. listopada, a dan kasnije, 19. listopada, HNK Split će u Gavelli izvesti predstavu "Šest lica traži autora" koju je po antologijskoj drami Luigija Pirandella režirala Olja Lozica.

Iduća predstava u konkurenciji festivala je, u petak 20. listopada, Euripidova "Medeja" redatelja Olivera Frljića u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor, a festival će u subotu 21. listopada, nakon svečanog proglašenja pobjednika  32. Gavellinih večeri i dodjele nagrada, zatvoriti Kazalište Virovitica s predstavom "2:14 H" Davida Paqueta u režiji Roberta Raponje, koja će igrati izvan službene konkurencije.

"Niz izuzetnih uloga niže se kroz te predstave, od kojih neke otkrivaju i silan potencijal naših mladih glumica i glumaca, zbog čega su 32. Gavelline večeri zasigurno i festival glumačke izvrsnosti, izražajnosti i višedimenzionalnosti, festival bogatstva kazališne igre", ističu Kovačić, Klobučar i Svrtan u najavi manifestacije.

"A naravno da su tu i klasici. Euripid, Moliere i Pirandello iz Maribora, Rijeke i Splita, još jednom podsjećaju na moć velikih naslova, njihovu neprestano obnavljajuću privlačnost i poziv redateljima, u ovom slučaju Frljiću, Torbici i Lozici, da u poznatom otkrivaju nepoznato, u starom novo, da nekoć napisanom ponude suvremenu vizuru", dodaju, poručujući kako su uvjereni da će publika ovogodišnjih Gavellinih večerime uživati u odabranim naslovima koji reflektiraju raznovrsnost i dosege protekle kazališne sezone.


O festivalskim će laureatima ove godine odlučivati žiri u sastavu Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat i Damir Karakaš.

Prvi put održan 1973. godine, pa zbog ratnih okolnosti ugašen 1991. i ponovno obnovljen 2005., festival Gavelline večeri u svojih više od trideset godina trajanja i postojanja nastoji promicati temeljno redateljsko i pedagoško načelo utemeljitelja toga kazališta Branka Gavelle: suigru.

"Na Gavellinim večerima tražimo suživot 'nijeme geste' i verbalne snage onih predstava koje se kvalitetom, poetikom i snagom izdvajaju u promicanju vrijednosti redateljske poetike, pedagoških načela, filozofskoga promišljanja i egzistencijalne snage utemeljitelja kazališta domaćina festivala i suutemeljitelja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, dr. Branka Gavelle, i ostvaruju umjetničku i egzistencijalnu suigru s poetikom kazališta domaćina", ističu iz Gavelle.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.10.2018. 9:18:31

Create Account