Najveće zvijezde sanktpeterbuškog baleta, opere i mjuzikla u HNK Zagreb

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 15.5.2017. 16:48:29
Najveće zvijezde sanktpeterbuškog baleta, opere i mjuzikla u HNK Zagreb

Foto: FaH/ Dario GRZELJ/ ua

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će 5. i 6. lipnja međunarodno nagrađivane i svjetski proslavljene baletne i operne umjetnike sanktpeterburških kazališnih kuća, Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson na gala koncertu najavljenom kao događaj sezone središnjeg nacionalnog teatra. 


Kako se ističe u najavi, nakon iznimno uspješnog gostovanja slavnih sanktpeterburških baletnih prvaka na gala baletnom koncertu održanom u listopadu prošle godine, kada su na sceni HNK-a Zagreb nastupili uz ovacije prepunoga gledališta, taj je teatar za svoju publiku pripremio još jedno veliko gostovanje proslavljenih ruskih umjetnika u Zagrebu.

Program pod nazivom "Gala koncert sanktpeterburškog baleta, opere i mjuzikla" rezultat je suradnje zagrebačkog HNK-a i velikih kazališnih kuća Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson.

Pod umjetničkim oblikovanjem nagrađivanog baletnog prvaka i umjetničkog voditelja sanktpeterburškog kazališta Leonid Jakobson Andriana Fadejeva, u sklopu Gala koncerta bit će izvedeni atraktivni dijelovi iz svjetski poznatih baleta i opera poput "Carmen" G. Bizeta, "Pepeljuge" S. Prokofjeva, "Spartaka" A. Hačaturjana, "Don Quijotea" L. Minkusa, "Chopiniane" F. Chopina, "Korsara" R. Driga, mjuzikla "Ples vampira" M. Kunza i J. Steinmana i mnogih drugih glazbenih djela svjetski poznatih kompozitora.


"Zagrebačka publika imat će ekskluzivnu priliku uživati u nastupima nekih od vodećih ruskih, a time i europskih baletnih i opernih solista, pobjednika mnogih državnih i međunarodnih natjecanja te laureata Više teatralne nagrade Sankt Peterburga Zlatni sofit i Ruske Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska", stoji u najavi.

Riječ je o takvim velikim imenima poput Vladimira Škljarova, Jekaterine Osmolkine, Aleksandra Sergejeva, Andreja Sorokina, Aleksandra Trofimova, Jelene Jevsejeve, Jurija Smekalova, Irine Mataeve, Ivana Ožogina, Manane Gogitidze i drugih.

"Njihov nastup u Zagrebu jedinstvena je prigoda da se doživi zajedničko predstavljanje ovih velikih sanktpeterburških umjetnika u sklopu jednog programa, što je svakako izniman događaj za Hrvatsku, ali i za Rusiju", poručili su iz HNK-a Zagreb.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.5.2023. 13:11:49

Create Account