Muzej Prigorja o Vesni Parun u zagrebačkom "Bogdanu Ogrizoviću"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.4.2021. 10:52:59
Muzej Prigorja o Vesni Parun u zagrebačkom "Bogdanu Ogrizoviću"

Foto: Tomislav Mrčić

Muzej Prigorja predstavio je sinoć u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj ulici katalog izložbe postavljene u sesvetskom muzeju o toj najvećoj hrvatskoj pjesnikinji.



Nedavno veliko otkriće javnosti o do sad vrlo slabo poznatom dijelu života velike pjesnikinje koji je provela u Sesvetama, izazvalo je veliko zanimanje kulturne javnosti, pa je stoga izložba koja je do 15 travnja dostupna za razgledanje  predstavljena i u središtu Zagreba na kultnom književnom mjestu. 


Tako je uoči 99. rođendana najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun održana u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj ulici u Zagrebu promocija kataloga izložbe Muzeja Prigorja i Knjižnice Sesvete - Balade Vesne Parun. Prikazan je kratki film o izložbi  (može se pogledati ovdje), a potom su autorice izložbe i kataloga, ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle i  muzeologinja Žarka Vujić, te dugogodišnji Vesnin prijatelj Branko Pejnović predstavili katalog izložbe.


 U široj javnosti još uvijek nije poznato koliko je ugledna pjesnikinja bila posvećena likovnosti; od vlastitih crteža, akvarela i slika do pisanja predgovora drugim umjetnicima. Kritika je isticala da su Vesnine pjesničke slike poput pravih slika i da ih često doživljavamo u bojama. Prvi dio izložbe pod naslovom „Sesvetska balada Vesne Parun“ bio je u prosincu 2020. postavljen je u Galeriji Oblok Knjižnice Sesvete i u njemu se s nekoliko arhitektonskih crteža, tekstualnom legendom i suvremenom slikanom interpretacijom pjesme „Balada prevarenog cvijeća“ (autorica Sanela Đurinec Raič) javnosti pojašnjava veza pjesnikinje sa Sesvetama. Naime, u Sesvetama je tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u općini radio pjesnikinjin otac, a obitelj je živjela u maloj dvorišnoj kućici na čijem se mjestu danas nalazi upravo Knjižnica Sesvete. Tu na sesvetskim putovima nastale su poznata spomenuta balada i pjesma „Napuštena“.


Izložba likovnih radova Vesne Parun, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji, može se pogledati uživo u Muzeju Prigorja do 15. travnja 2021., a na mrežnoj stranici Muzeja Prigorja  može se i virtualno prošetati izložbom, kao i preuzeti besplatni katalog.


Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.


U subotu, 10. travnja u 13:45 na HRT 3 bit će prikazan dokumentarni film o Vesni Parun - Kad bi se moglo otputovati:

U srpnju 1995. godine ekipa Dokumentarnog programa HTV-a snimila je film o najvećoj hrvatskoj pjesnikinji Vesni Parun (10. 4. 1922. - 25. 10. 2010.). Film je sniman u Vodicama, na Zlarinu gdje je Vesna rođena, na Prviću, u Šibeniku, u Splitu i na Braču, na festivalu "Croatia rediviva", u Selcima, gdje je Vesna dobila Maslinov vijenac. 


U filmu pjesnikinja na autentičnim mjestima govori o svojem životu, govori stihove i dijelove svoje životne priče. O Vesni Parun u filmu govore i akademik Tonko Maroević i pjesnik Drago Štambuk. Završetak filma sniman je na Braču kod kipara Antolića u Novom Selu i u bračkom kamenolomu. 


Scenarist: Branko Pejnović 

Redatelj: Tomislav Perica 

Proizvodnja: HTV 1995. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account