Danas je Međunarodni dan muzeja - 18. svibnja, pozivamo vas na Iz/Van/Red/No!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.5.2021. 7:52:55
 Danas je Međunarodni dan muzeja - 18. svibnja, pozivamo vas na Iz/Van/Red/No!

Foto: Plakat

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji širom svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. 



Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. godine, a obilježavanje u Hrvatskoj od 1980. godine vodi Muzejski dokumentacijski centar, promotor cijele manifestacije u kojoj ove godine u Edukativnoj muzejskoj akciji Hrvatskog muzejskog društva sudjeluje 65 muzejskih i srodnih ustanova iz 38 hrvatskih gradova i naselja.

 Sve o njima i njihovim programima možete saznati u knjižici Akcije koja je istovremeno i važeća ulaznica mlađim posjetiteljima (djeci, učenicima, studentima) za vrijeme trajanja Akcije i ona svojem vlasniku omogućuje besplatan ulaz u sve ustanove sudionike, kao i sudjelovanje u njihovim programima i zajedničkim događanjima u sklopu Akcije koja ove godine traje izvanredno do 30. lipnja, a može se nabaviti u Muzeju Prigorja po cijeni od 10 kn.


Više informacija možete dobiti ovdje.


Muzej Prigorja ove se godine Akciji pridružuje svojim edukativnim programom ”Radiš cuban? Iz/Van/Red/No”:

Potičući odnos prema baštini kao izvoru nadahnuća, Muzej Prigorja organizira radionice izrade cubana, odjevnog predmeta koji je dio tradicionalne ženske nošnje Sesvetskog prigorja. Vizualno vrlo upečatljiv ženski prsluk, obrtnički je proizvod izrađen od jednobojne valjane vune i ukrašen aplikacijama u raznim bojama. Iako gotovo zaboravljen, cuban osvaja bogatstvom i raznolikošću ukrasa i nudi inspiraciju za kreiranje suvremenih odjevnih predmeta, modnih dodataka i suvenira. 


Na radionicama sudionici imaju priliku, uz pomoć raznih materijala (šablona, kolaža..) kreirati uzorke kakve nalazimo na cubanu te izraditi svoj unikatni, vlastiti cuban. Cilj radionica je potaknuti likovno izražavanje kod svih uzrasta uz mnogobrojne koristi poput poboljšanja motoričkih i kognitivnih sposobnosti, zabaviti i educirati sudionike o važnostima materijalne baštine i njenog očuvanja.


Citiramo djevojčicu K.C. (7 god.) iz Dječjeg vrtića Sesvete (područni objekt Vugrovec) - starija vrtićka skupina Vlakići! : "To se sigurno oblačilo samo kad se išlo s vel`kom žlicom jest!"


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account