Infrared grupa u galeriji Farof

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.1.2020. 10:38:49
Infrared grupa u galeriji Farof

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) održala je za radionicu infrared tehnike slikanja za slikare profesionalce.



Zahvaljujući HULULK-ovim likovnim programima, ova udruga zagrebačkoj publici permanentno predstavlja kao iznimno zanimljiv kulturno-umjetnički prostor galeriju Farof smještenu u vugrovečkom velebnom barokonom župnom dvor u kojem je ove subote (11. 1. 2020.) upriličena druga poduka/radionica infrared tehnike slikanja kojoj su uz slikare koji u svoj rad već implementiraju IR tehnologiju, a ujedno su i članovi  grupe Infra, nazočili i novi umjetnici koji će se nakon poduke također pridružiti grupi i  i okušati u ovoj, u svijetu  jedinstvenoj tehnologiji koja je prije 10 godina ušla u slikarstvo.


Naime, infrared, ili hrv. infra-crveno slikarstvo spoj je umjetnosti i tehnologije, tj. inovacije na području eksploatacije infracrvenog spektra koje je autor hrvatski tim na čelu sa svjetski poznatim primijenjenim znanstvenikom, dr.sc.Vilkom Žiljkom. Radi se o sada već u svijetu poznatoj i nagrađivanoj metodi stvaranja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti – jedne vidljive prostim okom, a druge tek pomoću infracrvene kamere, koju je unutar svog medija -  štafelajne slike, prva primijenila ak. slikarica Nada Žiljak, ovu inovativnu metodu, stvorivši tako novu vrstu slikarstva starom tehnikom -  akrilom na platnu, a potom je dr. slikarstva i restauratorica Dijana Nazor svojim doktoratom stavlja i u znanstveno-umjetnički diskurs.


A u lipnju  prošle godine (2019.), u Župnom dvoru u Vugrovcu, galerijskom prostoru Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara,nakon prve poduke prof. Žiljka o slikanju u proširenom spektru, petero slikara krenulo je u osvajanje, za njih novog vizualnog prostora. To su Ana Guberina, Ana Divković, Ana Jakić Divković, Marija Galić i Ivica Fišter koji su svoje „naukovanje“ odmah prenijeli u djelo, spontano oformljujući grupu koju smo nazvali po inrared slikarstvu –grupa  INFRA, a koju će svojim stručnim tekstovima pratiti Sanda Stanaćev Bajzek.


Ove subote pridružile su im se tri nove slikarice, Mercedes Bratoš, Ivana Ožetski i Olena Sokolovska. A umjetnici grupe Infra ne staju, nastavljaju slikati u okrilju svojih ateljea, propitujući vlastite namjere i prilagođavajući infrared metodu svome likovnom izričaju, što ćemo imati prilike ponovno vidjeti na izložbi „Infre“, 31. 1. 2020., u  galeriji Sv. Ivan Zelina povodom Noći muzeja. 


Create Account