Muzej Prigorja - Zbirka, a ne zbrka! - Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka III

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.5.2020. 10:12:45
Muzej Prigorja - Zbirka, a ne zbrka! - Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka III

Foto: Muzej Prigorja

Nastavno na prošlotjednu najavu izložbe Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka,objavljujemo prilog Vlatke Filipčić Maligec o najvrednijim igračkama iz zbirke profesora Stahuljaka:



Iako Zbirku igračaka profesora Stahuljaka ne čini jedinstvenom starost ili izgled igračaka, u njoj ima i izuzetnih i rijetkih primjeraka. Među najstarije predmete spadaju lutke nastale u njemačkim tvornicama Armand Marseille i Rheinische Gummi- und Celluloidfabrik - Schildkröt. No, najstarija igračka u zbirci mogao bi biti drveni poštar, za kojeg nam je sačuvan i Stahuljakov opis: Lik brkatog muškarca odjevenog u modru uniformu žutih naramenica i crvenog ovratnika sa žutim šesterokrakim zvijezdama i žutim džepovima te crvenim čizmama. Modre kape na glavi koja na žutome obodu nosi tri slova koja se dadu pročitati kao STK. On u desnici nosi crvenu trublju, a u ljevici žuto pismo crvenog pečata. Jaši na crvenom konju, a taj o svojem stražnjem dijelu nosi i modru torbu. 


Sve su to dijelovi rezani iz debele ljepenke međusobno povezani s četiri srebrna puceta i u ograničenoj mjeri pomični, što uz relativnu naivnost cjelokupnoga prikaza jamči predmetu značaj dječje igračke iz vremena još prve polovice devetnaestoga stoljeća, a najkasnije sredine mu ili druge polovine.


Porijeklo: Carevina Austrija ili jedna od njemačkih zemalja. U našu zbirku ova je igračka dospjela posredstvom jedne obitelji u kojoj se očuvala.


Uz lava, tigra i majmuna od kaširanog papira (paper machea), najstarije životinje u zbirci su plišane igračke proizvođača Steiff. Margarete Steiff je krajem 19. stoljeća započela s izradom plišanih slonića koji su trebali služiti kao jastučići za igle, no kupci su u njima prepoznali igračke, a ubrzo je krenula i s izradom drugih životinja: mačaka, pasa, zečeva, kornjača te početkom 20. stoljeća medvjedića Teddy Beara. Steiffove igračke imaju oznaku u uhu i proizvode se i danas, a popularne su ne samo među djecom, nego i među kolekcionarima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account