Muzej Prigorja - Zbirka, a ne zbrka! - Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka III

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.5.2020. 10:12:45
Muzej Prigorja - Zbirka, a ne zbrka! - Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka III

Foto: Muzej Prigorja

Nastavno na prošlotjednu najavu izložbe Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka,objavljujemo prilog Vlatke Filipčić Maligec o najvrednijim igračkama iz zbirke profesora Stahuljaka:Iako Zbirku igračaka profesora Stahuljaka ne čini jedinstvenom starost ili izgled igračaka, u njoj ima i izuzetnih i rijetkih primjeraka. Među najstarije predmete spadaju lutke nastale u njemačkim tvornicama Armand Marseille i Rheinische Gummi- und Celluloidfabrik - Schildkröt. No, najstarija igračka u zbirci mogao bi biti drveni poštar, za kojeg nam je sačuvan i Stahuljakov opis: Lik brkatog muškarca odjevenog u modru uniformu žutih naramenica i crvenog ovratnika sa žutim šesterokrakim zvijezdama i žutim džepovima te crvenim čizmama. Modre kape na glavi koja na žutome obodu nosi tri slova koja se dadu pročitati kao STK. On u desnici nosi crvenu trublju, a u ljevici žuto pismo crvenog pečata. Jaši na crvenom konju, a taj o svojem stražnjem dijelu nosi i modru torbu. 


Sve su to dijelovi rezani iz debele ljepenke međusobno povezani s četiri srebrna puceta i u ograničenoj mjeri pomični, što uz relativnu naivnost cjelokupnoga prikaza jamči predmetu značaj dječje igračke iz vremena još prve polovice devetnaestoga stoljeća, a najkasnije sredine mu ili druge polovine.


Porijeklo: Carevina Austrija ili jedna od njemačkih zemalja. U našu zbirku ova je igračka dospjela posredstvom jedne obitelji u kojoj se očuvala.


Uz lava, tigra i majmuna od kaširanog papira (paper machea), najstarije životinje u zbirci su plišane igračke proizvođača Steiff. Margarete Steiff je krajem 19. stoljeća započela s izradom plišanih slonića koji su trebali služiti kao jastučići za igle, no kupci su u njima prepoznali igračke, a ubrzo je krenula i s izradom drugih životinja: mačaka, pasa, zečeva, kornjača te početkom 20. stoljeća medvjedića Teddy Beara. Steiffove igračke imaju oznaku u uhu i proizvode se i danas, a popularne su ne samo među djecom, nego i među kolekcionarima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.1.2021. 18:45:48

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account