Bioteka zanimljivim pokusima kod djece razvija ljubav prema znanosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.4.2020. 10:27:16
Bioteka zanimljivim pokusima kod djece razvija ljubav prema znanosti

Foto: Bioteka

Pokusi Bioteke koje školarci mogu raditi kod kuće, objavljuju se na YouTubeu. Na internet se preselila i PANDA 4, projektna nastava za darovitu djecu


Koliko je znanost vrijedna, zbog borbe svijeta s pandemijom novog koronavirusa postaju svjesna i najmlađa djeca.

Kako bi se osnovnoškolci potaknuli na razvoj ljubavi prema znanosti, ali i bavljenje njome u budućnosti, Bioteka, udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, pokrenula je kućne znanstvene radionice. Jednostavni, ali izuzetno zanimljivi pokusi, školarce nadahnjuju da istražuju i uče o prirodnim pojavama. Urođena znatiželja pritom im je najsnažniji pogon za ulazak u znanstvene vode.


Pokuse mogu raditi djeca od prvog do osmog razreda, ali preporučuje se nadzor roditelja. Djeci to daje dodatnu sigurnost, a obitelj provodi kvalitetno vrijeme uz stjecanje novih spoznaja.

U osmišljavanje pokusa uključeni su svi članovi Bioteke, a za izvođenje je zadužen Antonio Svorenji, biolog koji znanstveni rječnik djeci približava na zabavan i zanimljiv način.

Pitajući se kamo je nestao kupus, edukator djeci pojašnjava što je pH-vrijednost. Na istraživanje svjetlosti potiče ih savjetima kako izraditi i koristiti spektroskop.


„Naše su kućne znanstvene radionice namijenjene djeci koja su sklona znanosti, ali i onoj kod koje se tek treba rasplamsati ljubav prema istraživanjima. Upravo su ovi pokusi u tome odličan prvi korak. Pokusi mogu djelovati poput uzbudljivih igara, a zapravo djecu uvode u posao pravih znanstvenika. Uz preporuku #ostanitedoma otvorite vrata svojeg doma znanosti“, kazala je Kristina Duvnjak, voditeljica programa edukacije Bioteke.

Biotekine kućne znanstvene radionice objavljuju se na YouTube kanalu Bioteke, a mali su istraživači pozvani da šalju fotografije svojih kućnih pokusa.


Budući da djeca trenutačno ne mogu pohađati uobičajene edukativne programe, na internet se preselila i PANDA 4, projektna nastava za darovitu djecu. Bioteka je cijeli projekt reorganizirala u skladu s trenutačnim zaštitnim mjerama od novog koronavirusa, pa djeca putem računala sudjeluju u istraživanjima, kvizovima i znanstvenim raspravama.


Poveznice na Biotekine kućne znanstvene radionice:

https://www.youtube.com/watch?v=lfScu1zwd6I&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=1eTjYNfWcDw


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2023. 10:25:40

Create Account