Izložba Zakaj Prigorci voziju ladice? u SŠ Jelkovec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.3.2020. 9:52:08
Izložba Zakaj Prigorci voziju ladice? u SŠ Jelkovec

Foto: Irena Vidošević

Etnografska izložba Muzeja Prigorja Zakaj Prigorci voziju ladice? otvorena je jučer u SŠ Jelkovec.
Izložbu je otvorio ravnatelj škole Marko Kovačević, a njome se razviti nova muzejska publika. Sa zanimanjem su je razgledali učenici ove škole.


Izložba "Zakaj Prigorci voziju ladice?" prikazuje tradicionalnu prigorsku svadbu s nekadašnjim običajima i ritualima, a kroz nju se provlači i usporedba s današnjom svadbom.


Izložba je nastala 2017. godine u suradnji Muzeja Prigorja i Javne ustanove Park Prirode Medvednica, te ju je na Medvedgradu, gdje je bila prvotno postavljena, vidjelo gotovo 15 tisuća posjetitelja.


Autorica izložbe Eva Hursa, mlada povjesničarka i kroatologinja, uz mentorstvo kustosice Muzeja Prigorja Jagode Vondraček Mesar, prikazala je tradicionalne svadbene običaje i rituale u Sesvetskom prigorju te ih usporedila s današnjima. Društvene promjene koje su se dogodile tijekom posljednjih stotinjak godina uvelike su utjecale na položaj žene u zajednici, a glavna nit vodilja izložbe je simpatičan "dijalog" dviju budućih sneha – tradicionalne i suvremene. Tekstovi na panoima ilustrirani su slikovnim i grafičkim prilozima, a fotografije iz muzejske dokumentacije pružaju uvid i u muzejski fundus Muzeja Prigorja.


Današnjim srednjoškolcima mnoge su pojave iz prošlih vremena nezamislive, a ova izložba prilika je da razmisle o slobodama koje danas uživaju, za razliku od njihovih nekadašnjih vršnjaka.


Izložbu se može razgledati u predvorju Srednje škole Jelkovec, Ul. Vladimira Stahuljaka 1 do 31. ožujka 2020.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.9.2020. 12:07:48

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account