Domagoj Prica u Saboru o autorskom i srodnim pravima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.2.2021. 17:14:48
Domagoj Prica u Saboru  o autorskom i srodnim pravima

Foto: SDP

Domagoj Prica je izjavio da je u današnjem svijetu zaštita autorskih prava od iznimne važnosti, pogotovo zato što od njih dolazi velik udio u BDP-u i uz autorska prava su vezani veliki gospodarski interesi.



Zato se autorska prava rješavaju i zakonskim putem. U slučaju Hrvatske imamo i dodatno pitanje usklađivanja s zakonodavstvom Europske unije.

Autorska prava omogućuju zaštitu prava autora, te njihove imovinske interese. Moderno gospodarstvo temeljeno je na kreativnosti i intelektualnom vlasništvu i logično je da je potrebno zaštiti prava autora. 

Kada govorimo o regulaciji ona mora biti takva da se uredi najbolje za gospodarstvo i autore.

Naravno važno je da rješenja budu takva da se uvaže interesi različitih strana ali i uvažavanje snage koje od tih strana imaju. Ako imamo pitanje vezano uz glazbenu industriju nisu u jednakom položaju velike tvrtke diskografi i izvođači – velik dio manje poznatih izvođača su pojedinci koji od toga stvaraju prihode za sebe i obitelji.

Kada govorimo o zaštiti prava uvijek treba uvažiti i mišljenje struke, ljudi koji rade u navedenom sektoru zasigurno najbolje znaju probleme koji postoje. Stoga bi i njihove konretne prijedloge trebalo prihvaćati. 

Prica je napomenuo da je tema važna s pozicije gospodarstva jer se radi o pravima u sektorima glazbe, filmova, TV serija, knjiga i mnogim drugima. Na taj način autori dobivaju povrat za svoje djelo te budu nagrađeni. Upravo omogućavanjem ostvarenja imovinskih prava i interesa motiviramo još bolje i kreativnije ideje u budućnosti. Motiviramo ih na daljnji rad i stvaranje nove vrijednosti. 

Usklađivanjem s europskim zakonodavstvom pomaže se stvarnje zajedničko europsko tržište na kojem se takmiče gospodarski subjekti i stvara se bolji i kvalitetniji sadržaj. Pogotovo ako znamo da europsko tržište čine stotine milijuna ljudi.

Koliko je kreativna industrija važna najbolje govori snimanje filmova i TV serija u Hrvatskoj koji pomažu vidljivost naše zemlje u svijetu i pomažu hrvatskom turizmu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.2.2021. 11:09:48

Create Account