Domagoj Prica u Saboru o autorskom i srodnim pravima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.2.2021. 17:14:48
Domagoj Prica u Saboru  o autorskom i srodnim pravima

Foto: SDP

Domagoj Prica je izjavio da je u današnjem svijetu zaštita autorskih prava od iznimne važnosti, pogotovo zato što od njih dolazi velik udio u BDP-u i uz autorska prava su vezani veliki gospodarski interesi.Zato se autorska prava rješavaju i zakonskim putem. U slučaju Hrvatske imamo i dodatno pitanje usklađivanja s zakonodavstvom Europske unije.

Autorska prava omogućuju zaštitu prava autora, te njihove imovinske interese. Moderno gospodarstvo temeljeno je na kreativnosti i intelektualnom vlasništvu i logično je da je potrebno zaštiti prava autora. 

Kada govorimo o regulaciji ona mora biti takva da se uredi najbolje za gospodarstvo i autore.

Naravno važno je da rješenja budu takva da se uvaže interesi različitih strana ali i uvažavanje snage koje od tih strana imaju. Ako imamo pitanje vezano uz glazbenu industriju nisu u jednakom položaju velike tvrtke diskografi i izvođači – velik dio manje poznatih izvođača su pojedinci koji od toga stvaraju prihode za sebe i obitelji.

Kada govorimo o zaštiti prava uvijek treba uvažiti i mišljenje struke, ljudi koji rade u navedenom sektoru zasigurno najbolje znaju probleme koji postoje. Stoga bi i njihove konretne prijedloge trebalo prihvaćati. 

Prica je napomenuo da je tema važna s pozicije gospodarstva jer se radi o pravima u sektorima glazbe, filmova, TV serija, knjiga i mnogim drugima. Na taj način autori dobivaju povrat za svoje djelo te budu nagrađeni. Upravo omogućavanjem ostvarenja imovinskih prava i interesa motiviramo još bolje i kreativnije ideje u budućnosti. Motiviramo ih na daljnji rad i stvaranje nove vrijednosti. 

Usklađivanjem s europskim zakonodavstvom pomaže se stvarnje zajedničko europsko tržište na kojem se takmiče gospodarski subjekti i stvara se bolji i kvalitetniji sadržaj. Pogotovo ako znamo da europsko tržište čine stotine milijuna ljudi.

Koliko je kreativna industrija važna najbolje govori snimanje filmova i TV serija u Hrvatskoj koji pomažu vidljivost naše zemlje u svijetu i pomažu hrvatskom turizmu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.2.2021. 11:09:48

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account