MOST: Ostavite sesvetsko parkiralište u Ninskoj i dalje bez naplate (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.11.2020. 12:29:45
MOST: Ostavite sesvetsko parkiralište u Ninskoj i dalje bez naplate (video)

Foto: Sesvete danas

Predstavnici stranke MOST traže od gradskih vlasti da izvanulično parkiralište u Ninskoj ostane kao i do sada besplatno.



Mostovci Troskot i Marić naveli su na dopodnevnoj konferenciji za novinare kod ulaza na parkiralište niz razloga zašto misle da bi ovo parkiralište i nadalje trebalo ostati besplatno. 


''U vrijeme opće krize, sve većeg siromaštva naših građana, Grad Zagreb odlučio je uvesti naplatu ovog velikog izvanuličnog parkinga u Sesvetama i Sesvećanima na leđa staviti novi namet'', rekao je Troskot dodavši ''na stotine stanovnika Sesveta, ali i cijelog istočnog dijela Zagreba i Zagrebačke županije ovdje svakodnevno parkira svoje automobile i do svojih radnih mjesta dalje putuju javnim prijevozom baš zato da autima ne bi morali sudjelovati u već onako prezagušenom zagrebačkom prometu.'' 


Troskot je Grad Zagreb pozvao da dobro razmisli o vrlo mogućem scenariju koji će uslijediti nakon uvođenja naplate ovog parkinga. ''Više stotina vozila koja se ovdje dnevno parkiraju slilo bi se prema centru ili u druge dijelove grada te bi se dodatno usporio promet na ionako preopterećenim prometnicama u Sesvetama i cjelokupnom gradu Zagrebu. Pozivam Grad Zagreb, da dobro razmisli o posljedicama uvođenja naplate ovog parkinga i od te namjere odustane'', naglasio je Mostov povjerenik za Zagreb.


Most se zalaže za poticanje korištenja javnog prijevoza istaknuo je Troskot: ''Smatramo kako treba poticajnim mjerama pa i omogućavanjem besplatnog parkiranja u zoni željezničkih kolodvora i autobusnih stajališta poticati korištenje javnog prijevoza i tako rasteretiti gradski i prigradski promet.''


Mostov vijećnik GČ Sesvete Vladimir Marić, objasnio kako je Vijeće GČ Sesvete, u kojem vladajuću većinu čine stranka Milana Bandića i HDZ, na sjednici 13.11.2020. odbilo raspravljati o ovom pitanju. ''Većina nije dozvolila uvrštenje mog, odnosno Mostovog prijedloga o donošenju zaključka kojim se protivimo naplati parkinga uz Ninsku ulicu, u dnevni red zaključaka'', naglasio je Marić koji je nakon ove sjednice pokrenuo online peticiju protiv naplate velikog izvanuličnog parkinga u Ninskoj ulici u Sesvetama.


''Obzirom da smo u institucionalnom okviru onemogućeni zaštititi interese i prava stanovnika GČ Sesvete, a držeći pitanje parkiranja iznimno važnim ne samo za osobne financije stanovnika Sesveta već i za kvalitetu našeg svakodnevnog života (rasterećenje prometa, smanjivanje buke i emisije štetnih plinova, efikasnije korištenje javnog gradskog prijevoza) pokrenuli smo online peticiju kojom nastojimo spriječiti naplatu parkinga uz Ninsku cestu – željezničku prugu'', objasnio je Marić kazavši i kako se broj putnika samo u željezničkom prometu iz Sesveta za glavni kolodvor u Zagrebu u zadnjih nekoliko godina povećao za gotovo 70 tisuća o čemu svjedoče podaci Statističkog ljetopisa Grada Zagreba iz 2019.godine (str.242). 


''Ovaj parking naplaćivao bi se po cjeniku Zone IV.1 - što znači dnevno 5 kn od ponedjeljka do petka ili mjesečno 100 kn, bez mogućnosti naplate po satu'' rekao je Marić dodavši kako je do 9. prosinca otvoreno savjetovanje Grada Zagreba sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga koji predviđa naplatu na izvanuličnom parkingu uz Ninsku ulicu u Sesvetama - parkingu uz željezničku prugu.  

 

Izjave Troskota i Marića pogledajte  u video zapisu:


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 24.2.2024. 13:16:57

Create Account