SABOR: Jovanović: Pokažite većinu, Bulj: Ovo je farsa, odredite stanku

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 7.6.2017. 11:36:12
SABOR: Jovanović: Pokažite većinu, Bulj: Ovo je farsa, odredite stanku

Foto: Hina Dario GRZELJ/ dag

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović pozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da pokaže saborsku većinu koja podržava njegovu Vladu, te ga je optužio da je u obrazovnu reformu uključio "ultrakonzervativne klerikalne skupine koje negiraju evoluciju i podržavaju pozdrav 'za dom spremni'", na što ga je premijer podsjetio kako je predsjednik Sabora izabran sa 76 ruku, poručivši mu da je "isključiv".


"Kad ćete otpustiti ministra plagijatora i po kojim kriterijima ste imenovali ekspertnu radnu skupinu i predsjednicu te skupine za kurikularnu reformu, te šest čalnova nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, s obzirom da većina njih dolazi iz ultrakonzervativnih i klerikalnih krugova koji podržavaju pozdrav 'za dom spremni'. Koliko ruku u ovoj sabornici uopće podržava rad vaše vlade", pitao je Jovanović premijera na saborskom 'aktualcu'.

Plenković ga je podsjetio da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) izabran većinom, sa 76 'ruku', a što se tiče reforme obrazovanja ustvrdio je kako u hrvatskom društvu postoje "otvoreni, uključivi i spremni za dijalog" ali i isključivi, u koje je ubrojao i Jovanovića.

"Vi se po svojim stavovima ubrajate u ove druge i to je poznato najširoj javnosti. Za razliku od vas, moja vlada imenovala je stručno povjerenstvo na čijem je čelu rektorica zadarskog Sveučilišta, profesorica Vićan, ima 11 članova i u tom Povjerenstvu su bili ljudi iz različitih stranaka i akademske zajednice", naglasio je Plenković.


Plenković: Jovanović ima diskvalificirajući pristup 

Dodao je, međutim, kako svega toga nije bilo prije par godina u posebnom stručnom povjerenstvu koje je formirao bivši premijer Zoran Milanović. "Toliko o pluralizmu i nastojanju da postignemo konsenzus oko temeljnih pitanja za Hrvatsku", ustvrdio je Plenković, prozivajući SDP-ovca za "diskvalificirajući pristup".

Jovanović ga je potom prozvao da obmanjuje svoju stranku, sabornicu i hrvatsku javnost.

"Niste ništa odgovorili, po kojim kriterijima je imenovana ekspertna radna skupina, predsjednica tog povjerenstva... niste rekli ni da li imate 76 ruku. Pokažite nam brojke, pa ako nema 76 ruku, izvolite raspisati izbore. Obmanuli ste svoju stranku kad ste pričali o većini koju nikad niste imali, obmanjujete ovu sabornicu i hrvatsku javnost", poručio mu je Jovanović.


Jovanović: Karamarko je umrtvio, a Plenković pokopao obrazovnu reformu 

Rekao je i kako je, nakon što ju je bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko "umrtvio", Plenković sada "pokopao reformu".

HDZ-ovca Žarka Tušeka pak zanimalo je u kojoj je fazi izrada Strategije nacionalne sigurnosti, na što mu je ministar obrane Damir Krstičević odgovorio da je strategija gotova te sutra ide na Vladu.

"Proces je završen i izrađena je Strategija nacionalne sigurnosti nakon 15 godina. Sedam mjeseci ogromnog rada, dokument je završen i Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinskoj sigurnosti ide sutra na vladu", poručio je.


Bulj: sudjelujemo u farsi, odredite stanku

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbio je zahtjev Mostova Mira Bulja da zbog "sudjelovanja u farsi" odredi stanku i, Jandroković mu nije udovoljio, pritom se pozvao na odredbe saborskog Poslovnika i na dosadašnju praksu.

"Bez većine, mislim da sudjelujemo u farsi, postavljamo pitanja premijeru koji nema većinu, a nemamo ni četiri ministra", izjavio je Bulj i zatražio stanku.

Ne mogu vam je odobriti, uzvratio mu je Jandroković pozivajući se na odredbe Poslovnika koji kaže da predsjedatelj neće odobriti zahtjev za stankom ako se zahtjev podnosi prije prelaska na dnevni red. Još nismo prešli na dnevni red, jer Aktualno prijepodne se tretira kao nešto prije prelaska na dnevni red, rekao je predsjednik Sabora pozivajući se pritom i na praksu svojih prethodnika SDP-ovih Borisa Šprema i Josipa Leke.

Ako niste zadovoljni obratite se Odboru za Ustav, preporučio je Bulju koji se 'nije dao' te ponovio kako stanku traži da se prekine "sramota koju je napravio premijer Plenković bez većine i da se raspusti Sabor".

Većine nema, dužni ste čuvati dignitet Sabora, uzvratio je Jandrokoviću i ustrajao da "premijer bez većine" kaže tko su mu novi ministri.

Zakon o Vladi jasno kaže da će na prvoj idućoj sjednici premijer predložiti nove ministre, ovo je ta sjednica, to će se na njoj i dogoditi, rekao je Jandroković.

Nakon što je Sabor utvrdio dnevni red na kojem je više od 130 točaka, zastupnici su počeli 'propitivati' premijera Andreja Plenkovića i članove njegove Vlade. Za Aktualno prijepodne prijavljeno je 39 pitanja.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.12.2022. 9:28:43

Create Account