HOO: Obilježena 25. godišnjica prvog nastupa Hrvatske na ljetnim OI

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.9.2017. 16:15:26
HOO: Obilježena 25. godišnjica prvog nastupa Hrvatske na ljetnim OI

Foto: HINA/ Damir SENČAR

 Bilo nas je malo, ali smo svijetu pokazali snagu hrvatskog i utrli smo put narednim generacijama koje su od Hrvatske napravili sportsku velesilu, kazao je na obilježavanju 25. obljetnice prvog nastupa hrvatskih sportaša na ljetnim Olimpijskim igrama legendarni tenisač Goran Ivanišević. 


Ivanišević je na tim Igrama u Barceloni 1992. godine osvojio pojedinačnu broncu i broncu u paru s Goranom Prpićem, što je bila i prva olimpijska medalja za neovisnu i samostalnu Hrvatsku,  dok su te OI ostale u pamćenju svih Hrvata po nastupu hrvatske košarkaške reprezentacije u finalu protiv američkog Dream Teama. 


Hrvatska je Igrama Barcelona 1992 poslala 41 sportaša, sedam trenera i 14 vođa ekipa, a pod vodstvom tadašnjeg šefa Misije, Marijana Malovića.


"Bilo nas je malo, ali smo bila prava ekipa, puna motiva da po prvi puta predstavimo svoju zemlju. Ja ću te Igre pamtiti po svojim brončanim medaljama i činjenice da sam nosio zastavu na svečanosti otvorenja kao prvi hrvatski stjegonoša na ljetnim Igrama. Jako sam ponosan na te Igre, naše medalje i naš nastup koji je nagovijestio da je Hrvatska postati sportska velesila, pa smo na prošlim Igrama u Rio de Janeiru osvojili nestvarnih deset odličja. Uvijek ću pamtiti Barcelonu i nadam se da ćemo se ovako okupiti i za 25 godina", kazao je Ivanišević, dok se tadašnji izbornik košarkaša Petar Skansi prisjetio nastupa u finalu protiv nikad jačih Amerikanaca. 


"Drago mi je što mogu svjedočiti o tom finalu i, bez dvojbe, najvećem uspjehu hrvatske košarke svih vremena, a slobodno mogu reći da je po prvi puta na nekim Olimpijskim igrama košarka bila sport broj jedan, a ne atletika ili plivanje. U svojih 40 godina koliko sam bio košarkaški trener prvi puta mi se dogodilo da svoju ekipu nisam morao dodatno motivirati. Štoviše, neke sam, poput pokojnog Dražena Petrovića, morao i obuzdavati jer je Dražen valjda jedini vjerovao da možemo dobiti Dream Team. Priznajem da ni ja nisam u to vjerovao i to je možda bila moja greška jer je uvjet da na te Igre u Barceloni dođe takva američka NBA momčad iz snova bio da nitko ne narušava njihovu veličinu.  Te Igre smo zaslužili jer smo bili prvo priznati sportski, a potom politički", kazao je Skansi. 


Tadašnji predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak podsjetio je na politički kontekst Igara u Barceloni. 


"Za nastup Hrvatske u Barceloni najveće zasluge idu tadašnjem predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Juanu Antoniju Samaranchu koji se svojski založio za naše sportaše iako Hrvatska još nije bila primljena u Ujedinjene narode, što je dotad bio uvjet za sve zemlje. Zahvalnost dugujemo i našem pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je bio sportski zanesenjak i koji je odmah prepoznao važnost sudjelovanja naših sportaša na Igrama kao šansu za promoviranje naše mlade države. Točno je da se hrvatska zastava po prvi puta zavijorila na Zimskim OI u Albertvilleu ranije iste godine, ali Barcelona je bila doista posebna", ustvrdio je Vrdoljak.


Svečanost obilježavanja 25. godišnjice nastupa hrvatskih sportaša na OI uveličala je i državna tajnica za sport Janica Kostelić, dok je prije početka svečanosti odana počast preminulim članovima olimpijske reprezentacije Barcelona '92 Draženu Petroviću, Matiji Ljubeku, Andriji Mijačiki i Draženu Mađareviću. 

 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.8.2021. 14:45:19

Create Account