Leo Orač odličan na turniru Adriatic 2018. u Crikvenici

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.9.2018. 18:37:22
Leo Orač odličan na turniru Adriatic 2018. u Crikvenici

Foto: Marijan Dolčić

Leo i David Orač šahisti  ŠK Vrustun 1252. Vurnovec sudjelovali na "Adriatic festivalu za mlade 2018" u Crikvenici i odigrali 3 turnira :  Rapid - U16  10min+5sek  6 kola,  URS Blitz Open Crikvenica 3min+2sec 12 kola i  Blitz- U16 5min+3 sec 9 kola, piše predsjednik kluba Marijan Dolčić.



Leo Orač je odlično odigrao Rapid-U16 pobijedio Ninković Aleksu pa izgubio od 1 nositelja Staudacher Leona pa pobijedio Arlavi Saru i Lončarić Domagoja a što ga dovodi na 2 ploču gdje gubi od 5 nositelja Levačić Mateja mada je bio blizu remija. u 6 kolu još jedna pobjeda i 4/6 bodova što ga plasira na odlično 5 mjesto.


David Orač dobiva prvu partiju što ga dovodi na 1 ploču kod 2 nositelja i kasnijeg pobjednika turnir Birkić Josipa a onda kiks protiv Kasun Roka i svaka nada u dobar plasman odlazi u vjetar pa uz još 1 poraz ,pobjedu i remi osvaja tek 2,5 boda i za njega ipak slabo 15 mjesto.


Leo Orač nastavlja s odličnim igrama i na URS Blitz Open Crikvenica.na  kojem sudjeluje 83 igrača: 5 GM, 6 IM, 9 FM i 10 MK.  Prvo kolo, kao totalni autsajder pobjeđuje MK Klasan Elvisa, 2. kolo i nova pobjeda protiv našeg Sesvečana  Radoslava Čosića dovodi ga na  9. ploču kod GM Klarić Zlatka gdje bi svaki rezultat osim poraza bio godišnja senzacija , no Leo se dobro otvorio i držao no na kraju ipak izgubio.


Izmoren od predhodne partije gubi od Nagl Mladena, a onda remizira s Katić Damirom pa iako je bio bolji i imao prednost Grgurić Darja hvata ga u zamku vječnog šaha i još jedan remi, ma super rezultat. 7. kolo i još jedna pobjeda, a onda mada je u partiji sa Kos Brunom dobro stajao čak bio i malo bolji pada mu zastavica. Malo razočaran a i umoran gubi još 3 meča mada je drugi mogao i dobiti. I onda šećer na kraju protiv Njemice Staudacher Ane koja uz to što dobro igra šah bude i ukras turnira, još jedna pobjeda Lea Orača, koji bi da se je turnir  rejtingirao, svojim dobrim igrama osvojio 153,6 rejting bodova i bio najuspješniji igrač turnira, no i 56 mjesto na ovakvom turniru je super.


David Orač nije baš raspoložen za šah ,dobiva bolje igraće a od slabijih gubi "nekima" moguće i pusti pobjedu, na kraju 64. mjesto.


Pobjednik URS Blitz Open 2018 Crikvenica je GM Bosiočić Marin ,2 mjesto GM Jovanić Ognjen ,3 GM Cvitan Ognjen a za mnoge koji ne znaju da je MK Mravunac Damir majstor brzopoteznih turnira, može biti iznenađenje njegovo osvajanje 4. mjesta.


Na 3 turniru Blitz- U16 bilo je još dobrih i lijepih pobjeda i ponekog blijeska no važnija su bila druženja i sklopljena prijateljstva od same igre. Leo nastavlja odlično i s dva ramija protiv Levačić Mateja i Ninković Aleksa dokazuje da ove dosadašnje dobre igre nisu slučajne Poraz protiv MK Arnold Dore pa pobjeda Morić Ivana dovodi do Bratskog susreta gdje se igra na kost nema dogovora a David ovaj put  dobiva Na kraju David 15. a Leo 19. Moglo bolje ali dobro je .Pobjednik turnira Duda Danijel , 2. Levačić Matej  i 3. Birkić Josip.


I Sve bi bilo lijepo uz tolike majstore da organizator Fond Gary Kasparov Adriatik nije zakazao u samoj provedbi turnira , ako se tomu dodaju i vjerojatno pogrešno odabrani suci ( a možda su došli i preko "veze") koji nisu bili dorasli, jednom takvom događaju i majstorima  koji su se tu okupili. Renomeu koji Fond Gary Kasparov Adriatik ima se takvo što ne bi smjelo dogoditi. Direktor samo sa pomočnicom, a uz suce koji se nisu snašli , jednostavno fizički ne mogu odraditi takav Festival šaha na nivou koji mu po imenu i odazivu igrača pripada.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 11:01:59

Create Account