ŠK Vrustun 1252 Vurnovec plasirao se u viši rang

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.11.2019. 16:34:16
ŠK Vrustun 1252 Vurnovec plasirao se u viši rang

Foto: ŠK Vrustun

Nakon osiguranog plasmana u 4. ligu, potvrđeno je i prvo mjesto te osvojen pehar pobjednika  5. lige Centar.


Iz izvještaja kapetana Damira Obada:

U zadnjem 9. kolu bili smo domaćin ekipi Šk slijepih Polet Zagreb. Iako smo bili domaćini, morali smo u goste,  jer  zbog svog hendikepa naši protivnici teško putuju, pa im se izlazi u susret i svi dolaze igrati u njihove prostorije.


Meč je krenuo dobro po nas, Milan Škorić brzo pobjeđuje njihovog ponajboljeg igrača na prvoj ploči vodimo 1:0.  Ubrzo i Miro Kezerić dobiva na šestoj ploči pa je brzih 2-0 lijepa prednost na startu.  Kapetan ekipe Damir Obad na petoj dolazi  u premoćnu poziciju,  ali  se malo spetljao i  protivnik je preokrenuo,  no i on odmah griješi, a što Damir efikasno kažnjava i vodimo 3-0.                                                                                                  

Treba nam još pola boda pa da osiguramo dva meč boda i teoretski potvrdimo prvo mjesto. No, neće biti lako.  Pozicije Tomislava Šabića na četvrtoj i Gorana Radića na drugoj su teške i neizvjesne. Tomo Martinuš na trećoj je  bolji no ima tu još podosta igre. 


Tada protivnik našeg Tomislava kreće u "va banque" i sve figure baca u napad. Tomislav ga fino kontrira i donosi nam  ključni četvrti bod vrijedan osvajanja pete lige. 4:0 pobjeda i prvo mjesto na tablici je tu.


Goran je igrač naviknut na igranje kompleksnih pozicija u kojima se njegovi protivnici lako mogu zanijeti i napraviti grešku. Teško je stvoriti takvu poziciju, a još je teže u njoj pronaći pravi izbalansiran plan. Goran je u tome pravi majstor,  iako službeno tek majstorski kandidat pa su male  šanse da će on u takvim vodama puknuti protiv slabijeg, podjednakog ili malo jačeg igrača. Tako je bilo i ovaj put i u naizgled boljoj poziciji njegov protivnik griješi, i Goran ga brzo dobiva 


Uz Gorana ostao je kao i obično zadnji igrati Tomo Martinuš. Potpuno drugačiji stil od Gorana i Milana. Zdrava pozicija, jednostavna, ljudska, gdje Tomo polako gradi prednost na temelju svog golemog znanja i iskustva. Nevjerojatno je  koliko se Tomina igra u standardnim partijama razlikuje od one u brzopoteznim gdje "frcaju figure" te se ideje  i  žrtve  izmjenjuju   kao na traci. U standardnom šahu Tomo ima svoj polagani, sigurni i mirni ritam i obično nam on donesi zadnji bod u meču. 


Pobjeđujemo sa 6-0 a tko je povukao zadnji pobjednički potez Tomo ili Goran mogao bi otkriti jedino foto-finiš.


Kasnije se ispostavilo da naši protivnici nisu poštivali redosljed igrača iz osnovnog sastava te su njihovi igrači na petoj i  šestoj  ploči diskvalificirani. No to ne mijenja konačni rezultat i našu pobjedu sa 6:0



Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 11:01:59

Create Account