Hrvatska jedva do pobjede nad Bjelorusijom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.1.2018. 23:01:00
Hrvatska jedva do pobjede nad Bjelorusijom

Foto: HINA/ Damir SENČAR

U dramatičnoj završnici prve utakmice u drugoj fazi natjecanja na Europskom prvenstvu hrvatski su rukometaši u zagrebačkoj Areni pobijedili Bjelorusiju sa 25-23 (15-12) i ostali u igri za osvjanje jedno od prva dva mjesta koja vode u polufinale. 


Odluka o pobjedniku pala je tek u posljednjih 80 sekundi, u koje su reprezentacije Hrvatske i Bjelorusije ušle izjednačene (23-23). Minutu i 12 sekundi prije kraja Luka Cindrić je solo akcijom postigao pogodak koji je donio prednost našoj reprezentaciji. Bjelorusi nisu iskoristili posljednju akciju i ušli u pasivan napad, a u posljednjim sekundama Marko Kopljar je pogodio mrežu za konačnih 25-23.


Još jednom je u igri hrvatske reprezentacije bilo previše oscilacija, previše praznog hoda i napadačke neinventivnosti, a i vratari su opet bili prilično neučinkoviti. Stevanović i Pešić su zajedno sakupili osam obrana, dok je na suprotnoj strani Saladcenka obranio 12 udaraca iz igre i 'skinuo' sedmerce Čupiću i Horvatu. Srećom, Bjelorusi su šeprtljavo odigrali završne dvije minute u kojima nisu uspjeli nijednom zapucati na gol.


Luka Stepančić i Marko Mamić su sa po pet pogodaka svaki bili najbolji strijelci naše reprezentacije. Luka Cindrić postigao je četiri pogotka, a Zlatko Horvat i Željko Musa po dva. Kod Bjelorusa najbolji je bio Andrej Jurinok koji je s lijevog krila postigao šest pogodaka uz stopostotni učinak. Po pet golova postigli su Vladzislav Kuleš Boris Pukovski.


Nakon nepotpunog prvog kola Hrvatska se sa četiri boda izjednačila sa Švedskom, Norveškom i Francuskom, dok su Bjelorusija i Srbija bez bodova. U subotu će Hrvatska igrati protiv Norveške (20.30 sati), a Švedska protiv Francuske (18.15 sati).  


Hrvatski rukometaši su vrlo dobro otvorili dvoboj protiv svojih "mušterija" i već nakon pet minuta vodili 4-1. No, početna napadačka učinkovitost brzo je nestala pa su Červarovi izabranici čak šest minuta ostali bez pogotka. No, Bjelorusi to nisu znali iskoristiti za nešto više od približavanja na jedan pogodak zaostatka (5-4) u 12. minuti.


Najbolje razdoblje u prvom poluvremenu Hrvatska je odigrala od 19. do 25. minute, kad su po dva pogotka s vanjskih pozicija postigli Luka Stepančić i Marko Mamić, a iz kontranapada precizan je bio i Manuel Štrlek, što je našim rukometašima donijelo najvećih +5 (13-8).


No, tada je opet nastupilo nekreativno razdoblje u kojem su Bjelorusi profitirali i do kraja poluvremena zaostatak sveli na tri pogotka (15-12), a mogli su na odmor otići i s još povoljnijim rezultatom da Ivan Stevanović nije obranio sedmerac Harbuzu u posljednjim trenucima prvog dijela dvoboja.


Očekivana eksplozija Červarovih izabranika u drugom poluvremenu nije se dogodila. U nekoliko navrata je Hrvatska vodila sa četiri razlike, ali nije uspjela slomiti Bjeloruse. Za posljednjih sedam minuta Manuel Štrlek donio je prednost od tri pogotka (23-20), da bi Bjelorusi serijom od tri uzastopna pogotka došli do prvog izjednačenja na utakmici dvije i pol minute prije kraja.


Ipak, zahvaljujući indivdualnoj kvaliteti Luke Cindrića i dobro odigranoj obrani u posljednje dvije minute, Hrvatska je iščupala pobjedu pred oko 10.000 navijača u zagrebačkoj Areni. Od utakmice će biti upamćena samo pobjeda i dojam da će uz ovakvu igru Hrvatska i nakon ovog prvenstva ostati u čekaonici za jedino rukometno zlato koje joj nedostaje s velikih natjecanja. 


Bio je ovo 12. međusobni dvoboj Hrvatske i Bjelorusije u kvalifikacijama ili na velikim natjecanjima, u kojem su naši rukometaši došli do 10. pobjede, a četvrte na europskim prvenstvima. Bjelorusi su i nakon zagrebačkog sraza još uvijek bez pobjede nad Hrvatskom, uz dva neodlučena ishoda u kvalifikacijskim utakmicama.


 


HRVATSKA - BJELORUSIJA  25-23 (15-12)


HRVATSKA: Stevanović 6 obrana, Pešić 2 obrane; Mihić, Marić 1, Stepančić 5, Kopljar 2, Vori, Gojun, Horvat 3 (-), Karačić, Mandalinić, Štrlek 2, Čupić (-), Musa 3, Mamić 5, Cindrić 4.


BJELORUSIJA: Mackevič, Saldacenka 14 obrana; Kuleš 5, Babičev, Šilovič 1, Puhovski 5 (3), Rutenka, Karvatski 1, Jurinok 6, Baranov, Padšivalov 1, Karaljok 4, Citov, Bohan, Harbuz, Gajdučenko.


SEDMERCI: Hrvatska 0-2, Bjelorusija 3-4.


ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute, Bjelorusija 6 minute.


CRVENI KARTON: Šilovič (48)


DVORANA: Arena Zagreb


GLEDATELJA: 10.000


SUCI: Nikolaj Volodkov i Jevgenij Zotin (Rusija)


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2018. 20:06:13

Create Account