Ana Mari Ljutić "Hrabra mama" rodila bez svijesti, otpisana s metastazama, preživjela, treba našu pomoć - Video

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.11.2018. 18:38:03
Ana Mari Ljutić  "Hrabra mama"  rodila bez svijesti, otpisana s metastazama, preživjela, treba našu pomoć - Video

Foto: Privatni album obitelji Ljutić

Svima nam se to može dogoditi. Ovo što se dogodilo obitelji Ljutić ne bismo poželjeli niti neprijatelju. Stoga, pozivamo, uključite se i pomozite. 



Živjeli su sretno, kao mlada obitelj pred kojom je tek budućnost. Kovali planove, snivali sne, a onda jednog dana  život im se doslovce preko noći okrenuo.


Bio je rujan 2016. godine Ana Mari  s drugim djetetom u trećem mjesecu trudnoće počinje osjećati bolove u kralježnici.  Liječnici smatraju da se radi o išijasu.  Stanje se brzo pogoršava, počinju dolaziti nesvjestice, oduzetost nogu, nemogućnost samostalnog obavljanja osnovnih potreba i slijedi hitna hosptalizacija.  Treba provjeriti i što se događa s bebom. Liječnici u Petrovoj prvi su posumnjali u mamin karcinom i uputili je na Rebro.  


Jasno je svima, radi se o raku. Agresivni rak dojke do veljače se proširio po cijelom tijelu i slijedi hitan prijevremeni porod početkom osmog mjeseca trudnoće.  

Svo medicinsko osoblje dalo je sve od sebe i uspjeli su spasiti dijete. Ana Mari rodila je sina bez svijesti i prva je medicinska zadaća ispunjena – dijete je spašeno.  Matias je rođen 17. veljače, s krvarenjem na mozgu, bubrežnom infekcijom i brojnim upalama. Bubrezi, jetra i mozak nisu bili posve u funkciji, na srcu je imao neku rupicu. Najteži dio je bila bubrežna infekcija, ali pedijatri su odlično pazili na njega. Kad ga je tata prvi put vidio, krvario je iz usta i nosa, prikopčan na aparate. Matias je, kaže, danas zdrav. Ipak, do šeste godine morat će na redovne kontrole. 


I kad se to nitko više nije nadao, nakon spašavanja bebe liječnici na Rebru čine još jedno čudo i spašavaju i majku iako s teškim i trajnim posljedicama. Mozak joj je doživio teško oštećenje, te više ne zna čitati niti pisati.  Slijedi teško liječenje, kemoterapije, pa alternativa, a hrabru mamu još drži velika ljubav prema svojim dečkima, svoja dva sina Marku od tri i pol, Matijasu i suprugu Dini.  


Slijedi oporavak i rehabilitacija.  Svakodnevni troškovi liječenja, jer kod nas je zdravstvo besplatno samo na papiru, mladu obitelj dovodi do ruba. Troškovi logopeda, vježbe Ana Mari, vježbe s bebom na Goljaku, stariji sin u vrtiću, pelene, potrepštine, posebna hrana, svi znamo koji smo prošli ili koji sada prolaze uobičajeno i sretno roditeljstvo koliko to košta. A ovo je posebna priča. Puno skuplja. Još k tome kredit, a tata na porodiljnom, jer netko treba čuvati djecu, ali i njihovu mamu.  Porodiljni prolazi, a što sad?  Tata se sad mora o svemu i svima sam brinuti, ostaje doma, bez posla i bez prihoda.  Sva je zaliha odavna potrošena. 


Pomažu prijatelji, ali ni oni ne mogu beskonačno.  Dino prodaje auto koji im je prijeko potreban, ali mora namaknuti novce za ono što im je tog trenutka još potrebnije.  Naravno, naš sustav (ali ni mnogi drugi bogatiji) za takve životne drame nema rješenje. Ljekovi iz Amerike koji metastaze za sada drže pod kontrolom koštaju oko 1000 Eura.  Djeca Ane Mari i Dine od kojih je jedno još beba žele svoju majku.  Ona je sad komunikatibilna, može govoriti, nešto teže razumije, ali još uvijek ne može čitati niti pisati. Sad je već samostalnija, jede sama može kretati po kući biti sama dok se suprug ne vrati.  Dino je ipak počeo raditi, jer ne mogu više bez  novaca, radi na pola radnog vremena kao kuhar.


Prijatelji pokreću fb grupu Hrabra mama kojom žele senzibilizirati njihove prijatelje i pozvati ih na pomoć. Mi pozivamo sve vas, poštovani čitatelji, pomozite ovoj hrabroj mami i ovoj hrabroj obitelji da prebrode ovu neizdrživu situaciju i stanu na noge. Želimo i da njihova djeca imaju kao i druga uobičajeno djetinstvo. Pomoći možete uplatom financijske pomoći bilo kojeg iznosa, jer svaka pa i najmanja donacija pomaže. 

Svoju donaciju možete uplatiti na:

 IBAN HR 9423400093112557332 u Privrednoj banci Zagreb na ime Dino Ljutić. SWIFT za uplate iz inozemstva je PBZGHR2X. 



Video: Prijatelji obitelji Ljutić

Vezane vijesti
Ažurirano: 18.3.2024. 13:36:24

Create Account