Beroš: Manjina koja negira epidemiju ili se ne pridržava propisanih mjera ugrožava ostale članove društva

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.4.2020. 11:38:27
Beroš: Manjina koja negira epidemiju ili se ne pridržava propisanih mjera ugrožava ostale članove društva

Foto: Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade, govoreći o aktivnostima u sprečavanju širenja koronavirusa, da zahvaljujući promišljenoj i pravovremenoj reakciji u Hrvatskoj imamo linearni rast broja oboljelih, što pokazuje visok stupanj pridržavanja mjera."Dosadašnji uspjeh u borbi protiv covida-19 plod je dobre pripreme i dosljednog pridržavanja propisanih mjera samozaštite - higijene, socijalne distance te pridržavanja mjera samoizolacije u slučajevima kada je ona propisana. Manjina koja negira epidemiju ili se ne pridržava propisanih mjera ugrožava ostale članove društva i poništava prednost koju smo u ovoj utakmici dobili pravovremenom pripremom", rekao je Beroš.


Beroš je podsjetio da je u srijedu u Hrvatskoj od ukupno 7680 testiranh osoba njih 936 bilo pozitivno, a postotak pozitivnih u odnosu na testirane iznosi 12,52 posto.U svijetu je trenutno 936.170 oboljelih i 47.249 smrtnih slučajeva, dok je izliječenih 194.578. 


Istaknuo je kako je zaštita zdravlja prvenstveno zadaća svakog pojedinca, a zdravstveni sustav je tu dodatna podrška.


"U ovu epidemiju ušli smo spremni i kroz nju prolazimo timski i solidarno. Zasad smo uspjeli prolongirati eksponencijalni rast, a budućnost ovisi o svakom pojedincu. Zato ostanite doma, čuvajmo svoje najmilije i sve one koji moraju biti zdravi radi nas - naše zdravstvo, policiju, vatrogasce, pripadnike civilne zaštite i uslužnih djelatnosti", poručio je Beroš.


Osvrnuo se i na potres u Zagrebu i činjenicu da on nije uzrokovao porast broja zaraženih.


"Unatač razornom potresu te situaciji velike životne ugroze koja je snašla građane Zagreba i okolice porast broja zaraženih ostao je linearan, što govori o visokom stupnju pridržavanja mjera naših sugrađana i u najtežim trenucima, pa im ovom prilikom zahvaljujemo", kazao je Beroš.


S obzirom da potres predstavlja dodatni okidač za anksiozna i depresivna stanja, uvedeni su telefoni za psihološku pomoć, a Beroš je pozvao građane da ih iskoriste.


Spomenuo je kako je u Hrvatsku krajem ožujka stiglo 12,5 tona medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa, a Vlada je osigurala dodatnih 20 tona zaštitne opreme.


Također, Ministarstvo zdravstva poduzima kontinuirane aktivnosti pružanja zdravstvene zaštite onkološkim pacijentima.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.6.2020. 16:20:19

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account