Božićna bajka u Donjoj Planini

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.12.2019. 12:38:52
Božićna bajka u Donjoj Planini

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Najbolje organizirano naselje na području Sesveta, Planina Donja i ove je godine mališane, ali i odrasle mještane, te sve posjetitelje oduševilo svojom božićnom bajkom.




Već niz godina u naselju Planina Donja smještenom ispod same Lipe, najvišeg sesvetskog vrha od 710 metara, mještani se sami organiziraju i priređuju najljepšu božićnu priču. Djeci su i ove godine priredili zanimljivu predstavu, ove je godine bila to priča o Crvenkapici u izvedbi izvrsnih teta  mališana Dječjeg vrtića Leptir iz Sesveta. Nekon predstave uslijedio je lijep vatromet, da bi kulminacija bila dolaskom Djeda Mraza kojeg je u vatrogasnom džipu dovezao - medvjed vatrogasac! 


Dakle Planina Donja jedino je naselje na svijetu gdje Djeda Mraza ne vuku u saonicama jeleni, sobovi, Rudolf ili kakva već ne šumska divljač, nego se baja vozi u vatrogasnom vozilu, a šofer mu je medvjed!  Doista inovativno, vrlo zanimljivo i jako zabavno. 


Ispred društvenog doma bio je postavljen šator u kojem se iz drvenih kućica točilo kuhano vino, čaj, dijelile kobase i hrenovke, vrijedne Planinke ispekle su gomile kolača i drugih slastica za mališane, ali i one odrasle koji smiju jesti slatko. Ili ne smiju, ali se k'o pisac ovih redaka ne obaziru na to.


"Ma do sada smo svaku godinu dočekivali Djedicu ovdje ispred doma na otvorenom, no ove nas godine nije poslužilo vrijeme, pa smo za zaštitu od kiše koja nas je oblijala, vidjeli ste, baš u vrijeme odvijanja manifestacije, na brzinu uoči njena početka morali postaviti šator i svi smo se morali tu sitsnuti", govori nam jedan od organizatora manifestacije, Miroslav Novosel, zapovjednik DVD-a Planina Donja.  


Djeda Mraza ove je godine utjelovio Planinec, ugledni hrvatski umjetnik, Branko Kelčec - Keljo, ak. kipar, a koji bi svojim likom i tijelom lako zamijenio i onog "pravog" u finskom Rovaniemiu gdje je navodno originalno prebivalište tog djeda (Joulupukkija) odjevenog u čuvenu Coca colinu odjeću s početka prošlog sotljeća. 


Organizatori ove prekrasne manifestacije u naselju gdje se velika većina mještana potrudi  rakošno i raznovrsno okititi i osvijetliti svoje domove i okućnice su uz već spomenute lokalne vatrogasce Mjesni odbor Planina Donja i udruga Prijatelji Prigorja. 


Ovu su priču prepoznali i na HTV-u te su prije koji dan snimili i prikazali prilog iz Planine Donje. 

Planinci i Planinke, sjedite - pet!


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.1.2024. 10:15:56

Create Account