Božićna bajka u Planini Donjoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.12.2018. 9:10:39
Božićna bajka u Planini Donjoj

Foto: Sesvete danas, Borko Samec i Miroslav Novosel

Mještani Planine Donje predvođeni n jihovim DVD-om i ove su godine za svoje mališane priredili pravu božićnu bajku, a posjetio ih je i Djed Mraz.



Zadnjih nekoliko godina dani uoči Božića pretvaraju se u pravu zimsku bajku. Mnogi Planinci ne samo da prekrasno okite svoje kuće i okućnice dekorativnom blagdanskom rasvjetom tisuća lampica, nego okite i cijelo svoje naselje posebno ulaz iz pravca Kašine koji u noći izgleda doista bajkovito. 


Ponajviše za svoje mališane prirede dolazak Djeda Mraza, Božićnjaka ili kako god taj davnašnji izum Coca cole želimo nazvati, a on, već uobičajeno, jer drugo niti ne zna raditi, pobijeli mališanima prigodne darove. Svoju božićnu veselicu Planinci uvijek urede u sliku pravog malog adventskog sajma na kojem besplatno svojim sumještanima, posjetiteljima i gostima dijele besplatno kuhano vino, kobase, djeci raznovrsne slastice, a sve to u blagdanskom ozračju s puno bala slame i kućica iz kojih dopire uobičajena božićna glazba. 


Iako ove godne baka Zima nije prigodom svog dolaska donijela hladnoću, pa je vrijeme bilo više rano proljetno negoli rano zimsko, ipak su uobičajeno  iz postavljenih žarnica plamtjeli jezičci vatre nebili prisutne malo ugrijali, no, čini se da je starijima bilo dovoljno i kuhano vino, a mlađe je svakako ugrijao posjet Djedice u crvenom.  I dakako, Hrabri Hrvoje koji je maskota vatrogasaca, točnije zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe čiji su članovi za ovu jedinstvenu prigodu svojim kolegama dobrovoljcima iz Donje Planine posudili svog Hrvoja da uveseljava mališane.


Ove su godine organizatori priredili i dodatno veselje za mališane, pa je tako u vatrogasnom domu uoči podjele darova, izvedena predstava Ježeva kućica. Predstavu su izvele tete iz dječjeg vrtića Leptir iz Sesveta.


"Koliko je meni poznato ovoga nema nigdje drugdje ne samo na području Sesveta, negoli i na području Grada Zagreba, osim, naravno samog zagrebačkog božićnog sajma. Ovo sve sami organiziramo, a novce donira naš DVD dijelom od naših redovnih sredstava, a dijelom od prihoda sa zabava koje priređujemo tri - četiri puta godišnje", kaže nam zapovjednik DVD-a Planina Donja Miroslav Novosel, dodajući da su tražili malu pomoć od gradske turističke zajednice, međutim do sada nije bilo sluha. 


"Bit ćemo uporni, pokušat ćemo ponovo, želimo da se ova lijepa manifestacija po kojoj smo jedinstveni održi, a nama vatrogascima to je financijski sve teže. Zahvaljujemo pri tom na podršci i mjesnom odboru i mnogim našim sugrađanima i  nadamo se da će na godinu doći barem kakva - takva pomoć" zaključuje Novosel.


A mališani nesvjesni tih problema oduševljeni i ushićeni predstavom i dolaskom djedice koji ih svaki puta prvenstveno razveseli drugačijim dolaskom, ovog puta darove je dovezao u tačkama, veselo uživajući u pripremljenim slasticama nosaju okolo svoje darove pune ljubavi bez koje zacijelo ne bi bilo moguće prirediti jedan takav doživljaj i jedno takvo prigodno druženje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.1.2024. 10:15:56

Create Account