Crveni križ u pomoći starijima i nemoćnima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.3.2020. 11:40:02
Crveni križ u pomoći starijima  i nemoćnima

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Djelatnici i volonteri Crvenoga križa pomažu starijima i nemoćnima u samačkim domaćinstvima dostavom lijekova i obavljanjem osnovne kupnje.



Od nastupajućih mjera protiv COVID-a 19, Crveni križ uključio se u pomoć onima kojima je teško ili gotovo nemoguće, odnosno preopasno u ovim vremenima odlaziti po lijekove ili obavljati kupovinu špeceraja. Provjerili smo kako to izgleda na sesvetskom području, pa smo tako jedno kraće vrijeme pravili društvo voditelju sesvetske ispostave Gradskog društva CK Zagreba, Željku Turčiću. 


Sastali smo se kod ljekarne u Vugrovcu kamo je stigao po lijekove za jednu stanovnicu Đurđekovca. S njezinom zdravstvenom iskaznicom podigao je potrebne lijekove, te ih dostavio na adresu pacijentice i na "lesi" (dvorišnoj ogradi), predao ih je mještanki. 


"Imam respiratorne probleme, upalu pluća, pa sam i testirana na korona virus gdje se test, kako sam i očekivala, pokazao negativnim, a i ne znam gdje bi se zarazila, ovo sam vrijeme stalno doma, odnosno izlazim malo u dvorište. Nazvala sam dečke "u križu" i evo, donijeli su mi lijekove", kaže gospođa kojoj nećemo navoditi identitet. 


Nakon Đurđekovca Turčić se vraća u Sesvete gdje na Selčini u jednoj zgradi zvoni na vrata po slijedeću narudžbu. Vrata otvara starija gospođa moleći dostavu lijekova, te mu predaje zdravstvenu iskaznicu. Odlazimo u najbližu ljekarnu gdje preuzimamo lijek i vraćamo natrag na adresu, a gospođa je presretna i upućuje riječi zahvale.


"Eto, mi smo tu na pomoći građanima, uvijek smo i bili, a sada imamo posla preko glave", govori nam Željko Turčić dodajući na prethodno naše pitanje da osim lijekova obavljaju za istu skupinu građana i  šoping.


"Starije i nemoćne osobe, osobe u samoizolaziji i slične skupine koje nemaju nikoga bliskoga u ovom trenutku koji bi im mogao uskočiti u pomoć, javljaju se u Crveni križ odakle dobivamo adresu i krećemo u akciju", priča Turčić koji kaže da uz njega na području Sesveta djeluje i nekoliko volontera, te nastavlja:


"Princip je takav da prvo moramo doći na adresu doznati što to konkretno čovjeku treba. Ako moramo nešto platiti, tada nam se daje određena svota novca za što izdajemo potvrdu da je novac zaprimljen, te se stranka potpisuje da je predala tu količinu novca. Nakon ljekarne ili obavljene kupovine isključivo hrane i higijenskih potrepština, odnosno onoga što je nužno u ovom trenutku za osnovne životne funkcije, vraćamo se na adresu gdje predajemo predmete, vraćamo eventualni višak novca i stranka nam na istom obrascu sve to ponovo potpisuje", informira nas voditelj sesvetskog Crvenog križa naglašavajući da su svi djelatnici i volonteri Crvenog križa jasno i vidljivo označeni oznakama crvenog križa. 


"Ako niste zvali Crveni križ, tada vam sigurno nećemo pokucati na vrata, stoga nemojte vjerovati onima koji bi u ime Crvenoga križa došli na vaša vrata upitati da li vam što treba, to ne funkcionira tako. Prvo nas vi morate pozvati, da bismo došli do vas doma i ne ulazimo vam u kuću, sve obavljamo pred vratima stana ili na ulazu u dvorište", zaključuje Turčić. 


A mi dižemo palac za sve djelatnike i volontere Crvenog križa koji  u ovom vrijeme još jednom pokazuju iznimnu humanost i predanost svojoj osnovnoj zadaći, humanitarnom djelovanju ljudima u potrebi.


Za one koji trebaju pomoć Crvenog križa, najbolje je da nazovu neki od ovih brojeva:  0800 11 88 otvoren je 24 sata dnevno, kao i broj 113, odnosno izravni broj Gradskog društva Crvenog križa Zagreba: 3778-236


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account