Čuvajmo zdravlje, budimo blizu Svevišnjeg internetom na daljinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.4.2020. 20:48:47
Čuvajmo zdravlje, budimo blizu Svevišnjeg internetom na daljinu

Foto: Screenshot youtube

Preporuke i najave za  Veliki tjedan župnika sesvetskog preč. Marija Miglesa




Dragi naši župljani!

Započinje Veliki tjedan pa vas želimo obavijestiti o pastoralnim aktivnostima u ova sveta vremena.


1. CVJETNICA

Mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu (u 11 i 18:30) i možete ih pratiti preko youtube kanala Župe Sesvete kao i do sada. Na prijenosu jutarnje mise imat ćemo blagoslov grančica. Nažalost, zbog okolnosti samoizolacije nismo mogli pribaviti maslinove grančice pa preporučamo da umjesto toga uzmete grančice bora ili kiticu cvijeća. Neka vam one budu podsjetnik na ovu posebnu Cvjetnicu kakvu, vjerujemo, do sada niste doživjeli. Nakon blagoslova preko prijenosa možete ih i vi poškropiti blagoslovljenom vodom.


Župnik će nakon sv. mise  koja je u 11 sati otići kod spomenika hrvatskim braniteljima i tradicionalno se pomoliti za sve poginule, nestale, umrle hrvatske branitelje, policajce...


2. VELIKI PONEDJELJAK, UTORAK I SRIJEDA

Prijenos misa bit će po uobičajenom rasporedu (ponedjeljak u 18:30, utorak u 8:00, srijeda u 18:30).


3. VELIKI ČETVRTAK

Prijenos svete mise bit će u 18:30.


4. VELIKI PETAK

Prijenos obreda Velikog petka započet će u 15 sati. Nakon Službe riječi, unijet ćemo križ u crkvu uz poklike „Evo drvo križa“, a zatim ćemo KRENUTI S KRIŽEM U OPHOD KROZ ŽUPU i tako vam dati priliku da se i vi naklonite križu. NAPOMINJEMO: nemojte hodati za križem s nama. Mjere civilne vlasti za zaštitu od pandemije još uvijek su na snazi. Radije izađite na balkone ili se prozora naklonite križu. Križ će župom prolaziti ovim redom (nekim ulicama samo djelomično, do križanja sa sljedećom u redu):

Od pastoralnog centra prema ul. Zinke Kunc

Jakova Gotovca

Trg L. Matačića

Trakošćanska

Selčinska

Ive Andrića

Ivana Belostenca

Bartola Kašića

Ivana Ančića

Marije Jurić Zagorke

Izidora Poljaka

Bartola Kašića

Varaždinska

Varaždinski odvojak

Vrbovečka

Braće Oružec

Starigradska

Budimska

Vladimira Nazora (prema školi)

Ivana Gorana Kovačića

Varaždinska

Bjelovarska

Jelkovečka (prema pruzi)

Karlovačka

Bribirska

Modruška

Ninska (prema pruzi)

Ivana Grbavca

Zagrebačka (prema Brestju)

Anke Krizmanić

Vinogorska

Miljenka Stančića

Rebro

Badelov Brijeg

Zagrebačka

Otona Ivekovića

zatim kraj Škole na Bistričku

Trakošćanska

Kašinska

i nazad prema pastoralnom centru gdje ćemo nastaviti s obredima.


Pratite prijenos obreda jer ćemo periodično obavještavati dokle smo došli s križem da znate na vrijeme izaći na balkone.


5. VELIKA SUBOTA


Slavlje vazmenog bdijenja će započeti u 20 sati. Preporučamo da, ako vam je zgodno, u trenutku kad na prijenosu započne poklik Slava i vi u svojim domovima zapalite svijeću kao simbol uskrsnog Svjetla i stavite u prozor. Nakon vazmenog bdijenja bit će blagoslov jela preko prijenosa.


6. USKRS


Mise će biti po redovitom rasporedu (u 11 i 18:30). Nakon jutarnje mise imat ćemo i blagoslov jela preko prijenosa. Također preporučamo da jelo koje ste pripremili za blagoslov poškropite blagoslovljenom vodom čime se spominjemo da su dobra koja imamo Božji dar.



Dragi Sesvećani, pred nama je Veliki tjedan. Na njegovom pragu pravo je vrijeme da se zapitamo zašto se taj tjedan zove Velikim. Što je to veliko u ovom vremenu?

On je najcrnja noć pred izlazak sunca. To je tjedan u kojem, ako ga proživljavamo s čitanjem i razmatranjem Kristove muke, možemo osjetiti dubinu i besmisao zla i patnje. Krist je u ovom tjednu izgubio slavu i simpatije naroda (Cvjetnica), bio izdan od bliskog prijatelja i odbačen od svojih najbližih (Veliki četvrtak), nepravedno osuđen, strašno mučen i, na koncu, ubijen (Veliki petak), te osjetio tamu i hladnoću podzemlja (Velika subota). Gospodar svemira, Stvoritelj, Najveći, Najbolji, Najsvetiji, Svemogući i Sveznajući – pregažen kao posljednji prosjak pod najokrutnijim režimom.


Zato kad patimo, kad nas zlo pogodi, kad pogledamo bijesno u nebesa i kroz stisnute zube procijedimo: „Bože, zašto?! Pa zar ne znaš koliko je ovo teško, koliko me strah, koliko me boli?!“, on će mirno reći: „Znam. Nisam sjedio u zlatnim dvorima skrštenih ruku i gledao kako se mučite. Bio sam tamo – izdan, odbačen, nepravedno osuđen, prebijen kao životinja i pribijen na križ kao razbojnik, osjetio nezamislivu tamu i hladnoću. Sve zbog ljudske mržnje, zbog VAŠE mržnje.“


I ako se i bijes poveća, ako nam je to da je i Krist patio slaba utjeha pa pitamo: „Zašto mi to govoriš? Što želiš sad? Osvetu za to što smo ti učinili? Nabijati grižnju savjesti? Ili barem doživotno ispričavanje za uvrede i ozljede?“, On će blago reći: „Ne. Želim ti poručiti dvije stvari: prvo, da sam Ja, Gospodar i Bog, Stvoritelj, Svevišnji i Svemoguć, itekako sposoban i vješt da i najgoru mržnju i najveću patnju preokrenem na dobro i učinim da vodi spasenju i sreći.“

„A drugo?“

„Da te toliko volim da sam upravo to i napravio.“ 


Create Account