Danas je državni praznik, Dan antifašističke borbe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.6.2019. 9:48:59
Danas je državni praznik, Dan antifašističke borbe

Foto: Ilustracija

Danas se obilježava Dan antifašističke borbe u sjećanje na hrvatske antifašiste koji su 22. lipnja 1941. osnovali jednu od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je u ime Vlade i svoje osobno ime Dan antifašističke borbe naglasivši kako je pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu značajno odredila budućnost suvremene Europe, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.


"Obilježavajući 22. lipnja prisjećamo se dana kada je 1941. godine u Hrvatskoj, u šumi Brezovica pokraj Siska, osnovana prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

 

Svoj doprinos pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja je bila preduvjet za izgradnju današnje demokratske i ujedinjene Europe, dali su brojni hrvatski antifašisti, kojih se danas prisjećamo.

 

Uspostavom samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske, pobjedom u Domovinskom ratu te punopravnim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji postali smo ravnopravnim sudionikom izgradnje zajedničke europske budućnosti, kao i očuvanja univerzalnih vrijednosti mira, slobode i ljudskih prava.

 

U ime hrvatske Vlade i osobno, svim hrvatskim građankama i građanima, čestitam Dan antifašističke borbe", rekao je premijer Plenković.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.8.2020. 8:21:33

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account