Danas je državni praznik, Dan antifašističke borbe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.6.2019. 9:48:59
Danas je državni praznik, Dan antifašističke borbe

Foto: Ilustracija

Danas se obilježava Dan antifašističke borbe u sjećanje na hrvatske antifašiste koji su 22. lipnja 1941. osnovali jednu od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je u ime Vlade i svoje osobno ime Dan antifašističke borbe naglasivši kako je pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu značajno odredila budućnost suvremene Europe, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.


"Obilježavajući 22. lipnja prisjećamo se dana kada je 1941. godine u Hrvatskoj, u šumi Brezovica pokraj Siska, osnovana prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

 

Svoj doprinos pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja je bila preduvjet za izgradnju današnje demokratske i ujedinjene Europe, dali su brojni hrvatski antifašisti, kojih se danas prisjećamo.

 

Uspostavom samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske, pobjedom u Domovinskom ratu te punopravnim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji postali smo ravnopravnim sudionikom izgradnje zajedničke europske budućnosti, kao i očuvanja univerzalnih vrijednosti mira, slobode i ljudskih prava.

 

U ime hrvatske Vlade i osobno, svim hrvatskim građankama i građanima, čestitam Dan antifašističke borbe", rekao je premijer Plenković.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.8.2020. 8:21:33

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account