Danas je obljetnica raketiranja Banskih dvora

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.10.2020. 11:35:33
Danas je obljetnica raketiranja Banskih dvora

Foto: Screenshot HRT

Prije 29 godina, u poslijepodnevnim satima 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.




Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije.


Banski su dvori raketirani oko 15 sati, dva jugoslavenska borbena zrakoplova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palaču, ostale su pale na susjedne zgrade. U trenutku napada, predsjednik Tuđman razgovarao je u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima jugoslavenskog Predsjedništva i vlade. 


 Godišnjicu napada na Banske dvore, Vlada je obilježila polaganjem lovorova vijenca na spomen-ploču na zgradi Dvora.


"Prisjećamo se 7. listopada 1991., ponedjeljka poslije podne, kada je JNA u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku raketirala Banske dvore", rekao je tom prigodom premijer Andrej Plenković.


 Početkom listopada 1991. agresija JNA i pobunjenih lokalnih Srba zahvatila je gotovo cijelu Hrvatsku, napadnuti su Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić, Dubrovnik te brojna druga manja mjesta. 


 U to je vrijeme istjecao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. EZ vjerovala je da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem, pa je od Hrvatske tražila da privremeno odgodi svoju odluku o neovisnosti.


Dan nakon napada na Banske dvore,  8. listopada 1991, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske i taj se datum do prošle godine slavio kao Dan neovisnosti. Zbog sigurnosnih razloga, Sabor je, umjesto u svom povijesnom zdanju na Markovu trgu, tu odluku donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.1.2024. 9:16:07

Create Account