Danas je započelo cijepljenje protiv gripe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.11.2019. 18:23:36
Danas je započelo cijepljenje protiv gripe

Foto: NZ dr. Andrija Štampar

Gradski Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je da je danas, u srijedu, 6. studenog započelo cijepljenje protiv gripe koje se preporučuje svim građanima, a posebice pojedinim rizičnim skupinama.



Cijepljenje se prvenstveno preporučuje, a time je i besplatno za sljedeće kategorije stanovništva:  osobama životne dobi od 65 godina i starijima, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), osobama oboljelim od kroničnih bolesti, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i sa kongenitalnim manama, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti,  osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe sa HIV infekcijom itd.), djeci i adolescentima (od 6 mj. do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (zbog izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu), djelatnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama.


U slučaju da se osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), preporuka je da se pod istim uvjetima cijepe osobe iz njene bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući i djecu).


Tijekom studenog centralizirano nabavljenim cjepivom cijepit će se isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno (uz predočenje iskaznice zdravstvenog osiguranja). Nakon toga će se procjenom i odlukom HZJZ-a, uz naplatu, omogućiti cijepljenje osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama. Sve ostale zainteresirane osobe koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe mogu se uz plaćanje, bilo kada cijepiti „komercijalno“ nabavljenim cjepivom.  Cijena cijepljenja ne bi trebala biti viša od 100 kuna.


Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva, u mišić nadlaktice, osim kod prethodno necijepljene djece starosti od 6 mjeseci do osam godina, koja trebaju primiti dvije doze cjepiva u razmaku od mjesec dana. Sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove, u sastavu cjepiva nalaze se sojevi virusa gripe za koje se, na temelju globalnog praćenja kretanja gripe predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni 2019./2020. Cjepivo za ovu sezonu je sastava: (A/Brisbane/02/2018(H1N1)pdm09, A/Kansas/14/2017(H3N2), B/Colorado/06/2017, B/Phuket/3073/2013).


Osobe koje se žele cijepiti, isto mogu učiniti kod izabranog liječnika obiteljske medicine, kao i u Zavodima za javno zdravstvo.



Create Account