Delegacija iz Europe posjetila Sesvete i razgledala "Sljeme" u sklopu Progireg-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.11.2018. 12:44:00
Delegacija iz Europe posjetila Sesvete i razgledala "Sljeme" u sklopu Progireg-a

Foto: Sesvete danas

Visoko izaslanstvo vodstva projekta Progireg posjetilo je u subotu Sesvete, razgledalo kompleks "Sljemena", te prošetalo po budućoj šetnici uz Vuger potok.



Obzirom da zasigurno još ima mnogo građana koji ne znaju točno o čemu se radi ukratko i osnovno pojasnimo što to znači Progireg.  Progireg (Productive Green Infrastructure for Post-industrial Urban Regeneration) je europski projekt kojim će se na najvuvremeniji "zeleni" i za budućnost održivi način rekonstruirati, preobraziti, revitalizirati ili kako god to nazvali cijeli dijelovi gradova koji su nekada služili industriji, a danas su ta industrija ili ti kompleksi napušteni i prostori zapušteni, a mogli bi biti uspješno preuređeni za suvremeni, ekološki, praktičan i zdrav način života.


U spomenuti projekt svojedobno je uključen i Zagreb s idejom revitalizacije kompleksa "Sljeme" i njegove preobrazbe u buduće središte sesvetskog društvenog, javnog i kulturnog života. Naš se projekt pokazao toliko dobrim da je Zagreb (Sesvete) ušao među tri takva projekta ( Dortmunt, Torino i Zagreb) čiji će prvi dio, pretakanje ideje u projekt financirati Europska unija. Stoga su ove godine Zagrebu već dodijeljena sredstva u visini milijun i pol eura. 


U subotu su u Sesvete stigli stručnjaci koji se bave upravo tom tematikom. Koordinator projekta Progireg Axel Timpe, krajobrazni arhitekt i profesor na Aachenskom Sveučilištu koje je izabrano  da za Europsku komisiju stručno prati razvoj projekta Progireg. Uz njega bili su Txatxo Sabater, arhitekt, profesot emeritus na Politehničkom sveučilištu Katalonije, te Eugeno Morello, profesor urbanog dizajna na Politehničkom sveučilištu u Torinu.


"Ovdje sam jer sa htio vidjeti  na terenu veličinu projekta, njegov smještaj u prostoru, okoliš, postojeću okolišnu infrastukturu, htio sam upoznati ljude. Možete vi iščitati mnoge stranice, vidijeti mnoge slike i mape u projektima, ali ako ne izađete na teren ne možete steći onaj pravi dojam o cijeloj priči", rekao je prof. Timpe, kojeg se posebno dojmio pogled na Sesvete s vrha Sljemenove zgrade tzv. kockice odnosno zgrade buduće sesvetske glazbene škole,  a kako je sam rekao, bio je fasciniran idejom šetnice i buduće preobrazbe šume Divjača u najveći zagrebački park, veći i od Maksimira.


Kao domaćini goste iz Europe su kroz kompleks "Sljemena" pratili predstavnici udruge Zelene i plave Sesvete i profesori sa zagrebačkog Aritektonskog fakulteta Mladen Jošić i Bojan Baretić, a također uz eminentne strane i domaće profesore bila je i pročelnica gradskog Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković sa suradnicima, jer upravo taj gradski ured radi na razvoju ovog za Sesvete  ali i Zagreb strateški važnog projekta. 


"Ovaj nam je posjet bio jako važan, jer bi trebao pospješiti cijelu ovu našu priču i doprinijeti ubrzanju njenog ostvarenja. Ovi gosti koji su nas posjetili, osobito prof. Timpe duboko je u europskim strukturama i ako ovaj prvi dio odradimo kako treba, a za sada nema razloga da ne, možemo se nadati europskoj novčanoj potpori i u konkretnijoj fazi projekta odnosno gradnje javnih sadržaja", rekao je predsjednik ZIPS-a Ante Damjanović. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account