Dječje radionice NS Sesvete: 'Od srca srcu/Ususret Valentinovu'

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.2.2021. 12:48:58
 Dječje radionice NS Sesvete: 'Od srca srcu/Ususret Valentinovu'

Foto: NS Sesvete

Iz Narodnog sveučilišta Sesvete dolazi jedna zanimljiva radionica na daljinu vezana uz nadolazeće Valentinovo.




Evo što je pripremila Dorotea Čmelar iz Narodnog sveučilišta: 


Ove godine ljubav ćemo izraziti svima koje nosimo u srcu. Ususret ovogodišnjem Valentinovu predlažemo vam da zajedno sa svojim najmlađima napravite jednostavnu ali efektnu čestitku izrađenu tehnikom savijanja papirnatih traka, tzv. quilling tehnikom. Provest ćete kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, a možda se usput i zaljubiti u ovu atraktivnu i smirujuću hobby art vještinu. 


Opširnije:


Ponekad nam je teško nekome riječima izjaviti ljubav, no uz pomoć ovakve vlastitom rukom izrađene čestitke možda će to biti nešto jednostavnije. 

Tehnika quilling ili filigran papira potječe još iz srednjeg vijeka kad je papir bio vrlo dragocjen i svaki komadić je trebalo dobro iskoristiti. Neka istraživanja govore da je tehnika nastala odmah nakon izuma papira u Kini u 2.st. prije Krista.

Za izradu rolica koje savijamo u razne oblike koristi se poseban metalni štapić ili drveni štapić kojem na vrhu napravimo mali urez kako nam papirnata trakica ne bi kliznula sa štapića. Namotanu rolicu skidamo sa štapića i ljepilom joj  učvrstimo kraj kako bi ostala u željenoj veličini i obliku. Nakon što smo izradili potrebne rolice i savinuli ih u željene oblike, ljepilom slažemo zamišljenu kompoziciju, koju možemo lagano i nacrtati običnom olovkom na podlozi. Ovako izrađene slike mogu biti prava umjetnička djela.


Djeci će ova tehnika biti posebno zanimljiva, a istovremeno će razvijati finu motoriku. Odabrali smo ovaj jednostavni primjer budući da materijal i pribor potreban za njezinu izradu svi imamo u kući, a mogu je napraviti i manja djeca.

Za izradu ovakve čestitke biti će vam potrebno:

    • papir u crvenoj boji (izrezan na trakice širine 3-5 mm)

    • tvrđi papir bijele boje za podlogu (čestitku)

    • metalni ili drveni štapić s urezom na vrhu

    • škare

    • ljepilo za papir


Želimo vam puno uspjeha, smijeha i veselja u vašim zajedničkim trenucima izrade srca u quilling tehnici. Mogućnosti je bezbroj, sve ovisi o vašoj mašti i spretnosti!


Radionicu je osmislila i realizirala Dorotea Bačić Čmelar, stručna suradnica za tradicijsku kulturu i etno baštinu NS Sesvete.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.3.2024. 14:22:58

Create Account