Dobar odaziv na akciju davanja krvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.10.2018. 10:08:50
Dobar odaziv na akciju davanja krvi

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Na jučerašnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi odazvalo se 74 građana.



Na u četvrtak održanu akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja je održana uobičajeno u prostoru Doma obrtnika Sesvete, odazvalo se 76 naših sugrađana. To je za sesvetske prilike dobar odaziv, ako se zna da se na akciju odaziva prosječno pedesetak darivatelja.  Akciju su posjetili i darovateljima čestitali, te dali potporu sesvetski čelnici Stjepan Kezerić i Dražen Markota.

 Nakon liječničkog pregleda, jer zna se da samo potpuno zdravi građani smiju dati krv, zbog raznih razloga, ponajviše nedostatka željeza u krvi ili nepravilnog tlaka, odbijeno je čak 27 građana, tako je da je prikupljeno 49 doza životno važne tekućine. Posebno raduje činjenica da se na akciju odazvalo petoro novih darovatelja koji su po prvi puta došli na akciju i priključili se velikoj humanoj porodici dobrovoljnih darovatelja krvi. 

Bilo je i veterana koji su do sad dali već 75 – 80 puta krv.  "Ma mislim da bi svi zdravi građani trebali doći dati krv. Svakako je humana komponenta tu jako bitna, ali isto tako je prilično važno to što se nakon davanja krvi čovjek osjeća izvrsno, rasteretio si je malo krvotok što povremeno dobro djeluje na organizam", rekao nam je veteran Zvonko.

Također nije zanemarujuće i to što društvo nagrađuje dogogodišnje dobrovoljne darovatelje krvi. Naime, nakon 35 davanja krvi muškarci i 25 davanja krvi žene, mogu se ostvariti benefiti u vidu trajnog doživotnog besplatnog prijevoza ZET-om, što je jako važno prije svega Zagrepčanima i svima onima koji koriste javni gradski prijevoz, a možda još značajniji benefit je besplatno doživotno dopunsko zdravstveno osiguranje.

"To je način kako društvo zahvaljuje svojim dugogodišnjim darovateljima krvi, jer normalno je da dok smo mladi i zdravi darujemo krv, a kad uđemo u poznije godine i sve češće počnemo koristiti zdravstvene usluge, društvo nam tada vraća našu angažiranost u davalaštvu krvi u našoj ranijoj dobi", izjavila je svojedobno ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu dr. Irena Jukić.

Stoga, na buduće akcije vjerujemo da će se odazvati još veći broj građana, posebice mladih koji i na taj način misle na svoju budućnost, ali i na zdravlje drugih.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account