Dođite na "Glazbene šetnje" Novim Jelkovcem

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.11.2019. 23:15:44
Dođite na "Glazbene šetnje" Novim Jelkovcem

Foto: Slika s pozivnice

Knjižnica Jelkovec organizator je predavanja Nade Bezić, muzikologinje i knjižničarke Hrvatskog glazbenog zavoda pod nazivom "Glazbene šetnje Novim Jelkovcem".


 


Činjenica da je glavnina ulica u Novom Jelkovcu imenovana po hrvatskim skladateljima poslužila je kao inspiracija za kontaktiranje gospođe Nade Bezić iz Hrvatskog glazbenog zavoda (autoricom knjige Glazbene šetnje Zagrebom) koja će u utorak, 5. studenog od 18 sati u prostorijama knjižnice u Novom Jelkovcu (Knjižnice grada Zagreba, V. Stahuljaka 3) održati izlaganje na temu Glazbene šetnje Novim Jelkovcem. Predavanje se organizira u sklopu Mjeseca hrvatske knjige koja je ove godine posvećena glazbi pod motom "U ritmu čitanja."


 Ovaj će događaj ujedno poslužiti kao platforma koja će stanovnicima i posjetiteljima Novog Jelkovca približiti lik i djelo ljudi po kojima su imenovane ulice ovog naselja. Prilika je to za suradnju s obrazovnim ustanovama naselja, glazbenom školom Sesvete, Hrvatskim glazbenim zavodom, potomcima navedenih glazbenika i naravno svim ljudima koje povezuje glazba. Manifestacije ovog i sličnog tipa poslužile bi i kao prilika da naselje učinimo zanimljivijim, obogatimo njegov sadržaj i približimo ga gradu i njegovim stanovnicima.


O predavačici:  Nada Bezić (1963.), muzikologinja i knjižničarka, voditeljica je knjižnice Hrvatskoga glazbenog zavoda. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala (2011.) muzikologiju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te diplomirala bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1992.). Njezina su glavna područja istraživanja povijest HGZ-a i glazbeni život Zagreba u 19. i 20. stoljeću s aspekta glazbene topografije. Napisala je knjige Glazbena topografija Zagreba od 1799. do 2010. (2012.) i Glazbene šetnje Zagrebom (2016.). Od 1997. članica je uredništva glasila HGZ-a HaGeZe. Izvršna je urednica HGZ-ova izdavačkog projekta Sabrana djela Blagoja Berse, u kojem je s Evom Sedak priredila knjige Blagoja Berse Dnevnik i Uspomene (2010.). Jedan je od urednika opsežnoga zbornika Glazba prijelaza, posvećenog prof. dr. Evi Sedak povodom njezina 70. rođendana. Vanjska je suradnica Trećeg programa Hrvatskoga radija; suurednica dvaju muzikoloških zbornika, autorica nekoliko popisa djela hrvatskih skladatelja, više od sto znanstvenih i stručnih članaka te izložbi s temama iz povijesti hrvatske glazbe. Bavi se fotografijom i vodi glazbene šetnje po Zagrebu.


Knjiga Glazbene šetnje Zagrebom prvi je specijalizirani vodič po glazbenim punktovima grada. Premda govori o glazbenom životu, kojem je temelj umjetnost zvuka, knjiga ponajprije navodi čitatelja da gleda i promatra, da podigne pogled u ulicama kojima toliko puta prolazi, da potraži ne tako očito blago u muzejima ili grob nekoga zaslužnoga glazbenika. Knjiga je opremljena kartama dijelova grada u koje autorica vodi čitatelje u šetnje, a obilje arhivskih fotografija, uglavnom nigdje objavljenih, doprinosi jedinstvenosti ovoga izdanja. Ovom knjigom, vizualno oblikovanom poput sličnih vodiča kakve već imaju veliki europski gradovi, i Zagreb dobiva svoj „specijalizirani vodič".




Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 17:07:18

Create Account