"Duh nogometa" lutajući Europom stigao i u Gimnaziju Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.4.2018. 14:20:03
"Duh nogometa" lutajući Europom stigao i u Gimnaziju Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Organizacija Spirit of football iz Njemačke u godini svjetskog nogometnog prvenstva putuje svijetom iz Lodona prema zemlji domaćinu prvenstva, prolazeći mnogim državama. Ove godine putuju Europom, a uoči početka prvenstva stići će u Moskvu kamo će donijeti posebnu loptu na kojoj su tisuće potpisa. Upravo su u Hrvatskoj, a danas i u Sesvetama.


Povezujući, kako sami kažu, planetarno najpopularniji sport – nogomet, u svakoj zemlji u koju dođu održavaju radionice s uglavnom srednjoškolcima. Temeljna tema svih radionica je stvaranje zajedništva i povezivanje svijeta, te komunikacija među narodima, a najbolja komunikacija je, tvrde, upravo kroz nogomet, koji je univerzalni rječnik i svi ga razumiju.


Ove godine dodatna im je tema najugroženije i marginalizirane skupine društva kao što su migranti i beskućnici, pa su se stoga obratili Hrvatskom crvenom križu (HCK) odnosno dijelu HCK-a Mreži za beskućnike, koji ih je povezao s  novim zagrebačkom Centru za beskućnike, te su i o toj temi debatirali na radionici sa sesvetskim gimnazijalcima.


Mladići i djevojke iz Njemačke različitih su nacionalnosti i rasa čime dodatno žele prenijeti poruku kako nije važno koje si nacionalnosti i rase, važan je tvoj pogled na svijet pun tolerancije, ljubavi i empatije, te spremnosti na pomoć.


Na presici koja je održana u konferencijskoj dvorani Gimnazije Sesvete gosti su posebno zahvalili domaćinima, ravnatelju Slavku Ivankoviću, školskoj pegagoginji i psihologinji Boženi Sertić i Sonji Jordanić Golub, te Zvonku Mlinaru potpredsjedniku Mreže za beskućnike HCK-a na domaćinstvu. 


Nazočne goste iz Njemačke i domaćine pozdravila je izaslanica gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. "Zahvaljujem Mreži za beskućnike HCK-a čiji djelatnici toliko predano rade na zaštiti ove vrlo ranjive skupine našeg društva, te članovima organizacije The spirit of football na svojoj misiji koju pronose cijelim svijetom, ali i na tome što su odabrali i našu zemlju odnosno naš grad za pronošenje ove plemenite ideje", istaknula je Galić.


Nogometnu loptu koja je krenula iz Londona na tisuće su Europljana puknuli glavom, pa su to učinili i sama pročelnica, mnogi profesori i gimnazijalci, čak i vaš izvjestitelj. 


Na poslijetku odigrana je nogometna utakmica između gostiju i sesvetskih gimnazijalaca. Rezultat nije u ovom slučaju bitan, susret je bio pun velikog srca, a učenici sesvetske gimnazije dobili su jednu od najboljih mogućih pouka o važnosti empatije, ali i djelovanja u cilju zaštite najranjivijih i marginaliziranih skupina društva.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account