Fašnikom i maskenbalom u Blaguši završeni ovogodišnji pokladni običaji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.2.2020. 13:51:53
Fašnikom i maskenbalom u Blaguši završeni ovogodišnji pokladni običaji

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Uobičajenim fašničkim sprovodom, a navečer i maskenbalom završeni su pokladni običaji u Prigorju.




Nikada za vikend kao drugdje, nego uvijek utorkom na sam fašenjski dan u Blaguši je održana fašnička norija. Specifikum je to ovog našeg prigorskog naselja koje, prema nekima, traje više od 150 godina. U Blaguši se fašnika ne spaljuje, nego siromak strada na drugačiji način.


Ponajprije mu se su priredi suđenje gdje se proglasi krivim zbog sveg zla, a ponajviše zbog niskog nataliteta. Potom se njegove sljedbenice počnu za njim plakati kaj je siromak tak mlad mrl od sakojakih, najviše spolnih boleština. Slijedi tužna povorka - sprovod koji nakon uvodnog slova svečenika kreće od vatrogasnog doma prema nekoliko stotina metara udaljenom "Mostu radosti" gdje mu se pročita presuda. 


Dolaskom na "Most radosti" do tad mirna i tužna povorka najednom poludi, rastrga Fašnika na komade, neke njegove organe djevojke si ostave za amajliju, a sav ostatak se hiti v potek.


Potom se svi ponovo smire i vrate na početak, odakle je i krenulo, kod vatrogasnog doma da s kapljicom domaće čiste vode (jer se tam niš drugo ne pije), odžaluju u miru.


Navečer je, pak, u istom prostoru maskenbal, pa je tako i sinoć mnoštvo lafri pjevalo i plesalo, a najbolji su i nagrađeni. 


Tako je najbolju grupnu masku zaslužila grupa mladih Kašinčanki koje su se maskirale u Paučice. Bilo je još i niz drugih nagradi, a svi su se, unatoč radnog dana, zabavljali do dugo u noć. Kako im je danas, to nije uopće važno. 


Cijelu manifestaciju i ove je godine uobičajeno organizirao DVD Blaguša na čelu s organizatorom Stjepanom Combajem.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 12.2.2024. 9:55:49

Create Account