Festival visibaba oduševio posjetitelje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.3.2018. 10:50:31
Festival visibaba oduševio posjetitelje

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U prekrasnom prirodnom ambijentu potoka Vukov dol ispod Gornje Planine u nedjelju je održan jedinstven u našoj zemlji Festival visibaba.


Galanthus nivalisu ili jednostavno visibaba, taj prekrasni, nježni, ali na zimu izuzetno otporni cvijetak koji nam svake godine navješćuje proljeće, sada je već na zalazu svoje, čovjeku najvidljivije vegetacije. Ta strogo zaštićena i ugrožena vrsta koju je izrazito zabranjeno brati ili presađivati u vlastite vrtove, ima svoje veliko i značajno stanište upravo na području Gornje, pa i Donje Planine, posebice uz rubove šuma i obale gosrkih potoka.   


Planinska družina, udruga za očuvanje krajolika Gornje Planine ove je godine po peti puta za redom organizirala Festival visibaba, kako bi posjetiteljima mogla iz bliza prikazati svu čar cijelih, kao čipka bijelih polja tih čarobnih proljetnica, ali pomalo i educirati, posebice one ruralne posjetitelje o životu u prirodi. 


Tako su i ovaj put svi i odrasli i djeca i kućni ljubimci mogli uživati uz potok i stare mlinove koje su obnovili upravo domaćini. Uz prigodnu i prirodnu domaću malu zakusku, zainteresirani su mogli naučiti kako se nekad rulila kuruza i mljelo brašno, a posjetitelji su sami potom uz pomoć alata koje je priredio domaćin, organizator Njegoslav Blažek Sova, izradili model pravog grada, naravno isključilo od drvenih dijelova. 


U prekrasnoj prirodi druženje je potrajalo tijekom cijelog lijepog poslijepodneva Cvjetne nedjelje.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2023. 11:24:15

Create Account