Festivalom Po dragomu kraju započele 10. Domjanićeve noći

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.10.2018. 14:00:19
Festivalom Po dragomu kraju započele 10. Domjanićeve noći

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U prepunoj sportskoj dvorani PŠ Adamovec u petak navečer održan je osmi festival „Po dragomu kraju”. Apsolutna pobjednica je Marija Jelovečki s pjesmom Na obloku.



Festival kajkavske popevke Po dragomu kraju dio je cjelovite trodnevne manifestacije koja je usmjerena ka očuvanju kajkavskog jezika. Ove godine bio je to osmi  festival po redu. Sve izvedene skladbe  u svojem izričaju, aranžmanu i načinu izvedbe sadržavaju tradicionalne karakteristike krajeva Hrvatske pjevane na Kajkavskom jeziku u varijetetu podneblja iz kojeg dolaze. Za ovogodišnji festival stručni ocjenjivački sud kojom je predsjedavala  koncert majstorica Mirajm Pustički Kunjko, odabrao je trinaest skladbi za ovogodišnju  izvedbu. 


Sve skladbe izvedene su uz pratnju tamburaškog orkestra KUD-a pod vodstvom  maestra Nenada Dana Koziga. Uz nagradu publike dodijeljene su i četiri nagrade stručnog ocjenjivačkog suda i to za najbolji tekst, najbolju glazbu, najbolji aranžman i za najbolju skladbu u cijelosti.


„Sve su pjesme pobjednice, jer su sve izvrsne i odlično izvedene, no morali smo odabrati one po naše mišljenju najbolje”, rekla je Pustički Kunjko. 


Za najbolju pjesmu u cijelosti proglašena je pjesma Na obloku koju je otpjevala domaća puca  Marija Jelovečki na stihove Nade Bošković, glazbu Željka Bradića i aranžman Zlatka Markovića. Istu pjesmu kao najbolju izabrala je i publika u dvorani.


Za najbolje stihove festivala izabrana je pjesma Štef koju je napisala Đurđica Beštak koja je pjesmu i izvodila. 

Za najbolju glazbu odabrana je pjesma Ljubica daj se nalukni  autora Zlatka Deveničara koji je pjesmu i izvodio. 

Nagradu za najbolji aranžman dobila je pjesma Vražji bili penezi autora aranžmana Vladimira Bednjanca.


Prije samog početka festivala sve je nazočne pozdravio predsjednik gradske skupštine Andrija Mikulić, a u ime gradonačelnika Bandića njegov izaslanik Stjepan Kezerić ujedno i predsjednik Vijeća g.č. Sesvete.

Program su vodili Ana Beštak i Vid Balog.



Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2023. 16:02:05

Create Account