Građani Sesvetskog Kraljevca s nestrpljenjem čekaju kamere

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.8.2019. 18:37:51
Građani Sesvetskog Kraljevca s nestrpljenjem čekaju kamere

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Kraljevčani već godinama upozoravaju na divljanje pojedinih vozača Dugoselskom ulicom i traže postavljanje kamera.


U svijetlu donošenja novog Zakona i sigurnosti cestovnog prometa, ponovo se aktualizira priča iz Sesvetskog Kraljevca. Već godinama Kraljevačani upozoravaju nadležne na svim razinama i institucijama o potrebi boljeg nadzora prometa kroz njihovo naselje, jer mnogi vozači vozeći tom glavnom ulicom ne poštuju prometne propise, a pojedinci svojim vozilima naprosto divljaju misleći pri tom prvenstveno na bezobzirnu vožnju velikom brzinom, daleko većom od dopuštene. 


Više su puta predstavnici tog mjesnog odbora i vijećnici u Vijeću Gradske četvrti Sesvete upozoravali na taj problem. Skretali su pozornost na do sada više nesreća koje su se događale na tom području, a sa strahom upozoravaju da mnoga djeca, predškolci i školarci često prelaze tu cestu, oni nešto stariji čekaju autobus i ukoliko se ozbiljno nešto ne poduzme strahuju od moguće tragedije. U tom je smislu i Vijeće Gradske četvrti svoje zaključke o tom pitanju prosljeđivalo na više instance tražeći reakciju.


Jasno nam je da policija ne može 24 sata na svakih nekoliko stotina metara kontrolirati promet, međutim, danas se vrlo lako mogu postaviti nadzorne kamere koje bi utjecale vrlo stimulativno na poštivanje prometnih propisa, sukus je diskusija koje su predstavnici u vijeću Gradske četvrti s tog područja Maja Buljubašić i Vladimir Marić iznosili na sjednicama Vijeća navodeći primjer Žerjavinca gdje je jedna policijska kamera toliko smirila promet da se na tom dijelu negdašnje magistrale promet toliko umirio i prilagodio propisima da bi neupućeni promatrač mogao pomisliti da se radi o nekoj prometnici u Autsriji. (Usput rečeno Austrijanci nisu toliko kulturniji vozači od nas koliko ih je još davno na to primorala država, op.a.).


Iako je višestruko iz Sesveta potom predlagano da se taj problem na bilo koji način riješi, za sada još nemamo informacije da su nadležni išta po tom pitanju pokrenuli. 


Kamere su doista najbolja mjera za smirivanje prometa, o čemu svjedoći i istup našeg uglednog prometnog stručnjaka Željka Marušića koji je komentirao novi prometni zakon, te se založio za za jači video nadoz prometa. 

Prenosimo manji dio Marušićeva isputa za portal Index:


“Tako pristupiti poboljšanju sigurnosti na cestama je mogla i bilo koja baba. Podržavao sam oštrije kazne, ali ovo je alibi-mjera”, komentirao nam je tada prometni stručnjak Željko Marušić. Po njemu je svaka kazna učinkovita ako se brzo i uvijek naplati. 


“Da banaliziram, ako naplate 500 kuna odmah i skoro svakome tko napravi prekršaj, to je učinkovitije nego da izdaju kaznu na dvadesetak tisuća kuna koju ne mogu naplatiti i onda se to vuče po sudovima. Ako ne riješimo pravosuđe, ništa nismo napravili”, kaže Marušić. Po njemu bi puno učinkovitije bilo uložiti novac u nadzor prometa radarskim kamerama koje bi rasteretile policiju i omogućile joj da se više bavi sumnjivim vozačima.


Dodajmo da je na grafu kojeg je objavio Index vidljivo gdje smo po pitanju sigurnosti na cestama:



Link na cjelovit Indexov članak je ovdje.



Create Account