Gradonačelnik Bandić u subotu obišao Sesvete, u Sesvetskoj Selnici otvorio novi vatrogasni dom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.3.2019. 23:36:59
Gradonačelnik Bandić u subotu obišao Sesvete, u Sesvetskoj Selnici otvorio novi vatrogasni dom

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U subotnje popodne gradonačelnik Milan Bandić obišao je Vugrovec, Kučilovinu i Sesvetsku Selnicu.


Vugrovec ima jednu od najstarijih crkava u Prigorju. Na brtijegu ponad naselja krajem 12. stoljeća izgrađena je crkva sv. Mihalja (Mihovila) uz koju je nastalo mjesno groblje. Do izgradnje groblja Markovo Polje tadašnja velika vugrovečka fara pokapala je svoje žitelje na današnjem mjesnom groblju koje je svojim gabaritima popunjeno i više se vjerojatno neće širiti, a sada godišnje ima tridesetak ukopa. Problem je nepostojanje parkirališta o kojem je danas izješten gradonačelnik koji je došao s mnogoborojnim suradnicima.  Problem je što oko crkve nema gradskog zemljišta, postoji adekvatno crkveno zemljište, međutim grad može graditi samo na vlastitom. Stoga je predložena zamjena zemljišta, gradsko uz župnu crkvu sv. Franje Ksaverskog u središtu naselja za crkveno uz crkvu sv. Mihalja. Prijedlog će biti predan crkvenim vlastima na Kaptolu na odlučivanje, a nakon mogućeg pozitivnog odziva prišlo bi se zamjeni zemljišta i izgradnji parkirališta. 


Nakon Vugrovca Bandić je posjetio Kučilovinu gdje je u tijeku izgradnja društvenog doma kojeg će ponajviše koristiti lokalno vatrogasno društvo. Bivši derutni dom koji nije zadovoljavao više nikakve potrebe je srušen, a lani je započeta izgradnja koja dobro napreduje i vjerojatno bi do kraja godine dom mogao biti završen. Stoga su članovi DVD-a Kučilovina trenutačni beskućnici kao što su to sve donedavno bili vatrogasci Sesvetske Selnice.


Upravo je nakon posjeta Kučilovini, gradonačelnik sa suradnicima posjetio Sesvetsku Selnicu gdje je otvorio netom izgrađen novi dom mjesne samouprave koji će također ponajviše koristiti vatrogasci, mjesni odbor, ali i druge udruge iz naselja. "Ovo je trenutačno najljepši dom u Hrvatskoj. Čestitam vodstvu gradske četvrti, Štefu Kezeriću i Draženu Markoti što su smogli snage izgraditi ovako velebno zdanje", rekao je gradonačelnik na otvorenju, te pozvao troje najmlađih vatrogasaca da zajedno s njime prerežu vrpcu i otvore najsuvremeniji društveno - vatrogasni dom kod nas. 


Dom u Sesvetskoj Selnici ukupne površine oko 800 kvadrata i gradila ga je isključivo vlastitim sredstvima Gradska četvrt Sesvete, a cijena doma zajedno s dva asfaltirana igrališta uz dom, te dječje igralište s mnogim spravama iznosila je oko 9 milijuna kuna.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account