Hoće li sajam biti uređen prije negoli ga netko zatvori?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.5.2019. 14:32:54
Hoće li sajam biti uređen prije negoli ga netko zatvori?

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Današnje ruglo od sesvetskog sajmišta, ali i nasušna potreba mnogih, uskoro bi trebalo biti barem minimalno uređeno, prije negoli ga zatvori sanitarni inspektor zbog nepostojanja osnovnih higijenskih uvjeta.



Sesvetski sajam četvrtkom jedan je od najvećih u Hrvatskoj i to je opće poznato, kao što je mnogima i poznato to da prostor kojim danas gospodare Tržnice Zagreb već dugo nema osnovne higijenske minumume. Nema toaleta što je nevjerojatno u današnjem 21. stoljeću, ali još nevjerojatnije da favele od ugostiteljskih objekata nemaju tekuću vodu. Nigdje drugdje u Hrvatskoj nitko ne bi mogao držati ugostiteljski prostor s hranom bez tekuće vode. Ugostiteljski prostor koji u svom prostoru nudi i sljedeća mjesta. Sva sreća da se u šest - sedam pečenjara, koliko ih sada četvrtkom na sajmu radi, još nitko  nije otrovao. Jedni kažu zaslugom ugostitelja koji i u takvim uvjetima nastoje biti što higijenskiji, a drugi pak da tamošnji konzumenti obilato dezinficiraju grlo prije i nakon jela čime izbjegavaju moguću zarazu.


Šali na stranu, problema su svi svjesni. "Moja obitelj već više desetljeća dolazi raditi na sajam, nudimo ugostiteljske usluge i to je naš posao. Ne tražimo kruha, ne prosimo, radimo, a i nama bi bilo lakše i ugodnije da ovdje imamo bolje uvjete, primjerenije objekte i tekuću vodu", govori nam jedan od pečenjara koji je želio ostati anoniman, no prisjeća se davnih dana dok je s roditeljima pekao kotlovinu pod šatrom. Ni tada nije bilo tekuće v ode i nikoga to nije bilo briga, no to su bila neka druga vremena, a danas su standardi i propisi puno drugačiji. Dodaje kako ugostitelji sami nemaju namjeru dodatno ulagati  u objekte, jer je prostor holdingov i smatra da bi upravo Tržnice Zagreb trebale napraviti tipizirane ugostiteljske objekte koji bi vizualno i higijenski, a u skladu s ugostiteljskom praskom bile usuglašene sa svim današnjim prohtjevima. 


Svjesni problema su i u Gradskoj četvrti Sesvete. Stoga su na nedavno održanoj sjednici u gradskoj upravi kod zamjenice gradonačelnika Olivere Majić gdje je jedna od tema bilo i sesvetsko sajmište, čelnici sesvetskog Vijeća Stjepan Kezerić i Dražen Markota upoznali su zamjenicu s problemom i potrebom hitne reakcije.


Dražen Markota je tom prigodom istaknuo kako je Vijeće Gradske četvrti Sesvete osiguralo 200.000,00 kuna za izradu glavnog projekta uređivanje sajmišta u Sesvetama. Smatra da je hitno potrebno napraviti 8 kućica i WC na tržnici jer postoji mogućnost da sanitarna inspekcija zatvori čitavo sajmište, zbog toga što nisu osigurani temeljni higijenski uvjeti.


Nazočan na sastanku Stanko Gačić, direktor Tržnica Zagreb rekao je da treba napraviti dovod vode i odvodnju na spomenutoj lokaciji, a također nazočan sastanku direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot rekao je da na sajmištu s južne strane postoji vodoopskrbni cjevovod, do Industrijske ceste pa ide prema Ulici 4. Cjevovod dakle postoji te je moguće napraviti priključak. Direktor Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. je zadužio svoga djelatnika Tomislava Runtića da sutradan izađe s predstavnicima Tržnica Zagreb te da vidi što se može učiniti po pitanju vode i odvodnje. Ukoliko je potrebno da se odmah nešto napravi, odmah će se ugraditi,.

Na žalost za sada nemamo povratnu informaciju je li to bilo i učinjeno i ako je što je zaključeno. 


Tek, nadajmo se da cijeli taj prostor, a osobito sajam četvrtkom koji je očito potreban jednom velikom broju ljudi, ne samo iz Sesveta, nego i puno šire okolice, neće prije negoli bude nešto pozitivno učinjeno, biti zatvoren.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.4.2024. 15:37:01

Create Account