Hoće li VIO potopiti Jelkovec?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.8.2020. 11:11:14
Hoće li VIO potopiti Jelkovec?

Foto: Mještani Jelkovca

Uznemireni građani dijela Jelkovca obratili su nam se nezadovoljni načinom radova izgradnje kanalizacije.



Dugo očekivana rekonstrukcija komunalne infrastrukture u dijelovima Jelkovca u izvedbi Vodovoskrbe i odvodnje (VIO) je u tijeku. Trenutačno se gradi kanalizaciona mreža u dijelovima naselja u kojima ona još nije izgrađena. Građani zbog toga nemaju primjedbi, međutim, boje se da će izvođač radova zatrpati kanal (grabu ili jarak) u koju su do sad mještani ispuštali svoje otpadne vode.


"Grade nam kanalizaciju što je u redu, međutim bojimo se da će oborinsku vodu preusmjeriti u kanalizaciju što smatramo da nije u redu, jer u slučaju jakih oborina može doći do povrata otpadnih voda u zgrade, a ako nam zatrpaju grabu može se dogoditi da kao centar grada ovog ljeta, tako i mi zaplivamo, jer tada oborinska voda više neće imati kamo odlaziti", govore nam jedan mještanin i mještanka koji je za ovu prigodu žele ostati anonimni, no poslali su nam fotografije odvodnog jarka koji bi uskoro mogao postati bivši. 


Na području Zagreba mnogi su potoci i drugi otvoreni vodotoci zacijevljeni, što se u ekstremnim situacijama kakva se zbila nedavno pokazala kao loša, a promjenom klime ekstremnih situacija možemo očekivati puno više i češće negoli do sad.


U Zapadnoj Europi suvremenim civiliziranim projektima potoci i drugi vodotoci koji su svojedobno i tamo bili zacijevljeni, sada se otvaraju i prenamijenjuju u  civilizacijski, ljudski prostor, jer su pametni ljudi shvatili što znači otvoreni vodotok u ekstremnim prilikama jer može primiti daleko veću količinu vode, negoli cijev. 


Koliko nam još treba da dođemo i mi k pameti? 



Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account